Erić: NBS neće pustiti dinar da pada

Neopravdana su strahovanja pojedinih privrednika da će NBS pustiti kurs dinara da pada, ocenio je direktor Instutita ekonomskih nauka (IEN) Dejan Erić.
Neopravdana su strahovanja pojedinih privrednika da će NBS pustiti kurs dinara da pada, ocenio je direktor Instutita ekonomskih nauka (IEN) Dejan Erić.

On je rekao da bi puštanje kursa dinara kao negativnu posledicu imalo povećanje stope inflacije. Za ovu ocenu on se pozvao na zajednička istraživanja Institututa ekonomskih nauka i Beogradske bankarske akademije, koja u Srbiji pokazuju "tesnu korelaciju između kretanja kursa dinara i inflacije".

"Moram da kažem da je jedna od dobrih vesti da je inflacija ove godine na nivou ispod dva procenta, što je daleko ispod donje granice koridora koje je predvidela centralna banka", rekao je Erić.

Dodao je da je činjenica da bi slabljenje kursa dinara verovatno doprinosilo pojeftinjenju i povećanju izvoza, ali je istakao da se postavlja pitanje koji su to kvalitetni prizvodi koje bi srpska privreda mogla da izveze.

"Uveren sam da bi slabljenje dinara nanelo više štete nego koristi domaćoj privredi", rekao je Erić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.