Pokrajinski ombudsman: Zaposleni nemoćni, inspekcije ćute

"Velika ponuda jeftine radne snage na tržištu rada omogućava poslodavcima da, ignorišući zakonske obaveze, krše prava zaposlenih, dok inspekcije ignorišu prijave građana i izbegavaju da sprovode kontrole", navodi se u izveštaju pokrajinskog ombudsmana.
"Velika ponuda jeftine radne snage na tržištu rada omogućava poslodavcima da, ignorišući zakonske obaveze, krše prava zaposlenih, dok inspekcije ignorišu prijave građana i izbegavaju da sprovode kontrole", navodi se u izveštaju pokrajinskog ombudsmana.

Gotovo deset odsto pritužbi zaštitniku građana tokom prošle godine odnosilo se na kršenje, odnosno nemogućnost ostvarivanja prava iz radnog odnosa. Uz određene starosne grupe, naročito mlade i osobe kojima je ostalo još nekoliko godina do sticanja uslova za penziju, trudnice i porodilje spadaju među one kojima se najčešće krše ova prava.

Zbog ekonomske krize i velike ponude radne snage, veliki broj građana pristaje na nepovoljne uslove zapošljavanja i rada. Pritužbe se najčešće odnose na to da poslodavci prilikom zapošljavanja postavljaju uslove koji nisu u skladu sa propisima, a na koje građani pristaju kako bi obezbedili makar egzistencijalni minimum. Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, neretko se dešava da tek po stupanju u radni odnos zaposleni shvate da su im dodeljeni poslovi o kojima prilikom inicijalnih dogovora sa poslodavcem nije bilo reči.

"Pojedini poslodavci neblagovremeno, delimično ili uopšte ne isplaćuju zaradu zaposlenima, a česti su slučajevi neuplaćivanja doprinosa. Zaposleni su često onemogućeni da ostvare i druga zakonom garantovana prava, kao što je pravo na dnevni odmor, godišnji odmor ili bolovanje, dok se prekovremeni rad i rad tokom praznika kod velikog broja privatnih poslodavaca ne plaća dodatno, kako je u skladu sa zakonom. Zaplašeni izgledima da im neće biti isplaćena ni minimalna zarada, zaposleni se često ne obaziru ni na uslove u kojima rade, što se kasnije sve više odražava na njihov učinak, motivaciju za rad, pa i zdravstveno stanje", ukazuje pokrajinski zaštitnik građana.

Nešto se mora menjati u radu inspekcija

"Tek veoma retki se odlučuju na to da svoja prava zaštite i da nesavesne i neodgovorne poslodavce prijave nadležnima. Čak i oni koji podnesu prijavu, najčešće nisu zadovoljni odgovorom inspekcije. Oni koji se do sada nisu nikome obraćali, svoju neodlučnost pravdaju stanjem na tržištu rada, gotovo u jednakoj meri kao i nepoverenjem prema organima uprave", navodi pokrajinski zaštitnik građana i ističe da deli mišljenje podnosilaca pritužbi na rad inspekcija, da ovakvo stanje pogoduje isključivo bahatim poslodavcima.

Ukoliko se nešto u radu inspekcija ubrzo ne promeni, biće sve manje savesnih poslodavaca koji poštuju prava zaposlenih, dok će broj onih koji rade protivno propisima, jednako kao i učestalost i stepen kršenja prava zaposlenih, nastaviti da se povećava, upozorava pokrajinski ombudsman.

  • Maja

    30.04.2015 08:30
    SDK
    je ugašena da bi se izbegla svaka kontrola novčanih tokova. Niste mogli da isplatite ništa bez dokaza o plaćenim obavezama. Sada radi ko šta hoće , pošto zna da nema sankcija, osim teoretski
  • ZoranNS

    30.04.2015 08:09
    SNS, voli svoje građane, smeta im zaštitnik
    SNS, voli svoje građane, smeta im zaštitnik građana a na nerad inspekcije, da bi se i ovaj loš zakon po radnike zaštitom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina