Vojvodina traži 4,4 milijarde od Republike

Pokrajinska vlada odlučila je na današnjoj sednici da Vladi Srbije uputi zahtev za 4,4 milijarde dinara koji bi bili namenjeni Vojvodini.
Pokrajinska vlada odlučila je na današnjoj sednici da Vladi Srbije uputi zahtev za 4,4 milijarde dinara koji bi bili namenjeni Vojvodini.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kaže da je u prvih šest meseci u budžet Pokrajine ušlo oko 11 milijardi dinara, što čini svega 3,2 odsto u odnosu na budžet Republike. "Znači ne sedam odsto, već svega 3,2 odsto. A kada se tome doda da je deo tih prihoda namenski i da Pokrajina njima ne može slobodno da raspolaže, jer im je unapred odredena namena, manevar za izvršavanje obaveza je još manji", izjavio je Radoman.

On je dodao da su prihodi kojima Pokrajina zaista raspolaže, i kojima treba da izvrši svoje nadležnosti, porez na dobit preduzeća (24 odsto pripada Pokrajini) i porez na zarade (18 odsto pripada Pokrajini) prikupljeni na teritoriji Vojvodine. "Imamo negativan trend u ostvarenju tih prihoda. U celoj zemlji je porez na dobit preduzeća za prvih šest meseci manji za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što se odražava i na Vojvodinu", kazao je Radoman.

Kako je objasnio, u prvih šest meseci najveći poreski obveznik NIS uplatio je 1,1 milijardi manje poreza, veliki poreski obveznici, gde je i Elektrovojvodina, uplatili su 1,5 milijardi manje poreza, a svi ostali 183 miliona manje.

"Uplate u budžet su manje za 14 odsto u celoj zemlji zbog teške ekonomske godine, a preduzeća iskazuju manju dobit. Ako pretpostavimo da će uplate u budžet Vojvodine biti 350 miliona, kako je to bilo u julu 2015. godine i da neće biti vraćena akontacija poreskih obveznika, možemo pretpostaviti da će u budžetu Vojvodine biti manje 4,4 milijarde u odnosu na projektovano", rekao je Radoman.

  • Vojvodjanska Republika

    27.08.2015 08:29
    Milostinja Beogradskih vazala.
    Suvisno je bilo sta reci dok su na vlasti u Vojvodini pajaci koji nikako da pruze otpor rezimu pa sve izgleda kao da rade u njihovu korist.
    A ako dodju cipkasti radikali na vlast u Vojvodini tek onda necemo videti ni dinara bas kao i novac iz Evropskih fondova za razvoj regija gde i Vojvodina spada.
    Sav taj novac odlazi u Beograd a ne u Vojvodinu. To je ujedno i razlog zasto srbijanski nacionalisti i krug dvojke jos uvek nisu ukinuli Vojvodinu.

    Vojvodjani treba dobro da razmisle kome ce dati glasove na sledecim izborima. Nadam se da ce zdrav razum savladati bajke bahatih partijskih lazova.

    Probajte samo da se setite sta je uradjeno, izgradjeno ili na bilo koji nacin bilo sta poboljsano u Vojvodini za poslednjih 20 godina. Mislim da je to dovoljan razlog, zar ne?
  • aleks

    26.08.2015 16:02
    prooblem
    Zasto se placaju dve Vlade.
  • 26.08.2015 14:51
    Koja Vojvodina? Mislite na DS kadar koji je velikodusno predao Vojvodinu u ruke srbijancima. Ni dinara vam ne bih dao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina