Direktorka smenjena jer je odbila da otvori sportsku halu pred izbore

Direktorka Osnovne škole "Branko Radičević" u vrbaskom naselju Ravno Selo tvrdi da je smenjena sa te funkcije, zato što je odbila da u jeku kampanje za predsedničke izbore svečano otvori sportsku halu u toj školi.
Jedna od najmodernijih sportskih hala u Vojvodini sredinom marta ove godine nije bila dovršena, prenosi N1. Bez obzira na to, direktorka škole Snežana Stanar tvrdi da je tih dana dobila direktivu od istaknutog funkcionera Srpske napredne stranke da hala mora biti svečano otvorena i to na dan održavanja mitinga te partije u Ravnom Selu. Taj zahtev je, kaže, odbila.
 
"Mene je o tome da se hala otvara obavestio telefonskim putem gospodin Srđan Kružević. Mi smo se bojali, upravo da će, ako bude mitinga, grupa građana Ravnog Sela, ali i sa strane, znate već kako to biva na mitinzima, krenuti prema školi. Škola je vaspitno-obrazovna ustanova, u njoj su učenici i iz tog razloga su se svi plašili i odluka je bila takva - da ne bi bilo stranačkih obeležja, transparenata i svega onoga kako ne bismo prekršili zakon", kaže smenjena direktorka.
 
Srđan Kružević, koga direktorka označava kao čoveka koji je vršio pritisak na nju, zamenik je gradonačelnika Novog Sada, a za vreme predizborne kampanje bio je šef izbornog štaba SNS za vrbasku opštinu.
 
Nedugo posle izbora, Školski odbor tražio je smenu direktorke, a kao razlog navedeno je upravo neotvaranje sportske hale. To rešenje pokrajinski sekretar za obrazovanje najpre je odbio da potpiše, s obrazloženjem da je nezakonito, da bi samo mesec i po dana kasnije ipak razrešio direktorku.
 
"Da bi ustanova mogla nesmetano i u skladu sa zakonom da funkcioniše i obavlja svoju delatnost, neophodna je saradnja između organa upravljanja i direktora ustanove. Poremećeni odnosi između direktora Osnovne škole 'Branko Radičević' u Ravnom Selu i većine članova Školskog odbora ove škole, ugrožavaju i dovode u pitanje nesmetano obavljanje delatnosti škole, što može imati dalekosežne i ozbiljne posledice za ovu obrazovno-vaspitnu ustanovu", rekao je pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš.
 
Odlukom da smeni direktorku po identičnom zahtevu koji je pre toga označio nezakonitim, pokrajinski sekretar sam je prekršio zakon, smatra predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.
 
"Mi se pitamo, dokle će da se ne poštuje zakon? Onda nam takvi zakoni ne trebaju - ako ih ne poštuje pokrajinski sekretar, kako će njegovi službenici da ga poštuju? Ovde je, po meni, u pitanju čista politika", navodi Brajković.
 
Politikom se bavi i direktorka, koja je, paradoksalno, i sama članica Srpske napredne stranke. Ipak, kaže, nema te stranačke discipline zbog koje bi dozvolila da politika uđe u školu.
 
"Koliko god da sam član bilo koje stranke, pa čak i ove, kao čovek, kao građanin, gde su mi uskraćena sva ustavna prava, gde je u potpunosti prekršen sistem vaspitanja i obrazovanja, gde sam ja po struci učitelj koji bi trebalo da vaspitava decu - ja sam šokirana", navodi Snežana Stanar.
 
Kružević je za N1 kratko telefonom rekao da ne želi da komentariše ceo slučaj.
 
Izgradnja sportske hale započeta je još pre osam godina, a za nju je, umesto planiranih 145 miliona dinara, utrošeno oko 30 miliona dinara manje. Inače, hala je ipak svečano otvorena kasnije, 24. juna u prisustvu pokrajinskog premijera Igora Mirovića.
  • makijaveli

    17.07.2017 10:09
    mrak
    Ova zemlja tone u sve veci glib, dok nas mrak potpuno ne sakrije. Ko moze treba da bezi odavde sto dalje.
  • suDBa

    17.07.2017 09:09
    Je li to onaj isti Kružević koji je onomad kao kadar Veljine stranke bio direktor Elektrovojvodine? Inače, čovek Udbe. Pa je onda kao nagradu za gašenje Elektrovojvodine prešao kod Vučića u SNS. Nazdravlje. Inače, nedavno najavio Bratislav Gašić da će posetiti jedan od "terenskih ureda" Službe, pa se "lokalci" tamo polomili da ga što bolje dočekaju: Pojedine službenice se našminkale i promenile garderobu, misleći da će time popraviti ono što se popraviti ne može; spremačice čupale travu na parkingu za šefove, a šef obezbedjenja koga zovu "Akademik" jer ima kupljenu diplomu se sa sve kravatom ustrčao po klozetima menjajući pregorele sijalice a sa nadom da će Gašić ulaziti unutra da proverava kvalitet sanitarne keramike. Kad ono, Gašić ne dođe pa ovi kažu šefu obezbeđenja, možeš sada da vratiš pregorele sijalice, ionako smo i do sada to radili u mraku. To što im ljudi sede na polomljenim stolicama je nebitno, ali zameniti sijalice pred Gašićev dolazak jeste.
  • Ravnoselka

    16.07.2017 15:43
    Istina
    je da je gospođa odavno trebala biti smenjena i zamerka SNS-u sto to nisu ranije uradili. Pocela je da glumi Boga i da se ponasa kao da je to njena privatna skola. Svaka cast za ovu smenu. Inace nisam clan niti jedne stranke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina