Ruma: Građani protiv izgradnje postrojenja za preradu medicinskog otpada

Građani Rume pokrenuli su peticiju protiv izgradnje postrojenja za preradu medicinskog otpada u industrijskoj zoni tog grada.
Ruma: Građani protiv izgradnje postrojenja za preradu medicinskog otpada
Foto: Pixabay
Za svega nekoliko dana, potpis je dalo više od hiljadu i po ljudi. Investitor i opštinske vlasti poručuju da razloga za brigu nema.
 
Aktivisti koji su peticiju pokrenuli se plaše da bi planirana izgradnja fabrike za preradu medicinskog otpada ugrozila zdravlje meštana.
 
"Ne želimo u našoj blizini, na 500 metara od naselja, manje od kilometra od vrtića dečjeg fabriku za preradu medicinskog otrovnog otpada. Mi nemamo bolnicu, nemamo porodilište, nemamo takvu vrstu i tu količinu medicinskog otpada da bi bilo potrebe da se to u Rumi izgrađuje", kaže za N1 Smiljana Kolundžić.
 
Itekako ima potrebe, tvrde u kompaniji Sinofarm, koja je investitor ovog projekta. Bojazni za građane, podvlače, nema, jer će otpad biti u potpunosti sterilisan, a ono što je alarmantno nije što se postrojenje gradi, već što ga dosad nije bilo.
 
Direktor ove kompanije Nikola Sinobad kaže da cilj postrojenja nije da akumulira infektivni otpad, već upravo suprotno, da ga steriliše i odvozi dalje. Prema njegovim rečima, medicinski otpad se u ovom trenutku nalazi svuda oko građana, neobezbeđen i opasan i poručuje građanima da bi svoje napore trebalo da usmere ka izgradnji ove fabrike, a ne njenoj sabotaži.
 
Opštinski propisi, međutim, ne dozvoljavaju izgradnju bilo kakvog postrojenja za preradu opasnog otpada.
 
Prvi čovek Rume, međutim, ima drugo tumačenje. U pitanju nije prerada, već sterilizacija, što tvrdi, nije isto. Dodaje, poslednju reč neće imati građani, već Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Prema njegovim rečima, namera investitora je da se infektivni otpad iz celog sremskog okruga dovozi u Rumu, a nakon sterilizacije odvozi dalje u Kinu.
  • @NS

    19.03.2018 18:22
    Rumljani se poradjaju i lece u NS, BG i SM (tamo ko bas nema izbora, posto ne traju dugo posle lecenja/operacije).
    U Rumi postoji samo Dom zdravlja u kome radi par lekara opste prakse i to je to. Specijalisti su gostujuci (jednom do 2x nedeljno po par sati) a Hitna je sve samo ne Hitna (osim ako je neko ranjavanje), stizu najbrze za 15-20min, a ako ste stariji od 70 godina (pitaju prilikom poziva) onda dodju za 30-40min (po uzem/sirem centru, van grada je jos gore)
  • pro

    19.03.2018 17:52
    prvi covek opstine
    Prvi covek opstine za ovu izjavu da gradjani nece imati poslednju rec vec Ministarstvo treba da ide u zatvor. Sram ga bilo, on kao predstavnik tih istih gradjana tako nesto da izjavi!!!!!! Povreda osnovnih ljudskih prava! Jezivo je u kakvoj zemlji mi zivimo!
  • Nada

    19.03.2018 12:23
    Za Ma hajde molim vas
    I bolje u štali nego kod vas bar nam deca neće biti prodata!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina