Amerikanac završio u zatvoru zbog komentara na Fejsbuku

Amerikanac koji radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uhapšen je u toj zemlji zbog komentara objavljenih na Fejsbuku tokom boravka u SAD-u. Helikopterski mehaničar Rajan Pet (30) "pao" je zbog strogih zakona usvojenih 2012. godine koji zabranjuju klevetu na internetu.
Amerikanac koji radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uhapšen je u toj zemlji zbog komentara objavljenih na Fejsbuku tokom boravka u SAD-u. Helikopterski mehaničar Rajan Pet (30) "pao" je zbog strogih zakona usvojenih 2012. godine koji zabranjuju klevetu na internetu.

Pet je bio na odmoru na Floridi kada su ga iz njegove kompanije Global Aerospace Logistics sa sedištem u Abu Dabiju obavestili da mu neće produžiti bolovanje. Pet je svoje nezadovoljstvo iskazao na Facebooku, gde je poslodavca optužio za "zabijanje noža u leđa" i upozorio druge da ne rade za tu kompaniju. Takođe se požalio na život u Emiratima i upotrebio rasistički izraz za tamošnje građane.

"Rekao sam neke pogrdne stvari, zbog čega se kajem", rekao je Pet za CNN. Tvrdi da nije uvredio UAE ni kulturu islama, ali se ipak izvinio.

Pet je uhapšen čim se vratio u Abu Dabi, a pušten je uz kauciju nekoliko dana kasnije. Iduće pojavljivanje na sudu zakazano mu je za 17. mart. Bude li proglašen krivim, preti mu do pet godina zatvora i velika novčana kazna.

Kongresmen Dejvid Džoli stao je u odbranu, kontaktirao američki State Department i državnog tužioca UAE-a kako bi slučaj bio odbačen. "Duboko je zabrinjavajuće da njega čeka sudski progon zbog dela koje je legalno počinjeno u njegovoj domovini", rekao je kongresmen.
  • 07.03.2015 18:24
    Radio sam u Emiratima jedno vreme.
    Nikad, ali nikada više, tamo ni kao turista neću otići!
    Dubai je grad koji je izgrađen krvlju, znojem i životima polurobova koji su ga gradili...
    Uostalom, pogledajte malo na Yutube, ima dosta informacija o neljudskim uslovima i pravilima života koji tamo vladaju.
    Svaka čast inženjerima, lekarima i stručnjacima raznih profila, njima je zaista dobro, ali onim ostalim, koji su u većini... Sačuvaj Bože!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.