Nasledili dve i po tone kovanica, službenik banke ih brojao šest meseci

Jedan vozač kamiona sa severa Nemačke skupljao je kovani novac punih 30 godina, a većinu sakupljenih kovanica pakovao je u plastične kese.
Nasledili dve i po tone kovanica, službenik banke ih brojao šest meseci
Foto: Pixabay
U to vreme, nemačka valuta još je bila marka, a skupljao je novčiće najmanjih apoena od jednog ili dva pfeniga.
 
Kada je u maju ove godine preminuo, njegova porodica je nasledila preko milion kovanica, ukupne težine dve i po tone. Tolika količina "metala" zadala im je više brige nego radosti.
 
Po uvođenju evra kao zvanične valute Nemačka je postala jedna od zemalja koje su odlučile da će njena nekadašnja valuta nemačka marka i dalje imati vrednost, odnosno da će u neograničenom roku moći da se zameni za evro. Zahvaljujući tome porodica pokojnog kamiondžije dobila je priliku da iskoristi nasleđeni metalni novac.
 
Kese prepune kovanica članovi porodice su odneli u jednu pokrajinsku banku, koja je taj novac prosledila Centralnoj banci Nemačke, čiji je službenik Volfgang Kemerajt morao da izbroji sve novčiće kako bi se saznalo o kolikom iznosu je reč.
 
"Svaka kovanica je prošla kroz moje prste, ali ja volim to da radim pa mi nije predstvaljalo problem", rekao je Volfgang, koji je kovanice brojao šest meseci.
 
Kada je brojanje bilo završeno, porodici je saopštio da su nasledili ukupno oko 16.000 nemačkih maraka, odnosno 8.000 evra.
  • mrva

    22.12.2017 19:28
    @Neša
    I ja sam inženjer i ista stvar (određivanje broja novčića merenjem težine) mi je pala na pamet još dok sam čitao naslov.

    Potpuno logičan zaključak svakog ko malo koristi mozak, a pitam se koliko neko treba da nema mozga pa da mu to, još nakon što je neko pomenuo ideju, bude nerazumljivo i čudno!
  • Teodosije III

    20.12.2017 21:48
    @Neša
    Ponekad se začudim kako neobrazovani ljudi dozvoljavaju da komentarišu stvari u koje se ne razumeju.

    Brojačke vage postoje odavno i uglavnom se koriste za brojanje i pakovanje šrafova, matica i ostalih sitnih metalnih predmeta.
    http://www.extech.com/display/?id=14718

    a evo i sa Aliexpresa koja košta 26 dolara.
    https://www.aliexpress.com/item/1pc7-5kg-x-0-1g-Digital-Precision-Industrial-Weighing-Scale-Balance-w-Counting-Table-Top-Scale/32733182909.html

    Princip rada je jednostavan: izmeri se jedan komad postavi se mod za brojanje sipaju se ostali komadi, a vaga pokazuje trenutni broj komada na ploči a ne težinu

    Imali su ih u već yaboravljenom Merkuru.
  • Drugi inženjer

    20.12.2017 19:46
    @Neša
    Nemaš ti brale pojma.
    @mrk ima pravi inženjerski način rešavanja problema. Na istom principu rade zlatarske vage na kojima imaš automatsko prebacivanje u komade nakon što ih probno izmeriš određen broj...
    @mrk lepo si mu objasnio u prvom odgovoru, svaka čast majstore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.