Bugarska turbofolk kompanija dobila sredstva EU

Bugarska producentska kuća Pajner (Payner) poznata kao najveći izdavač "čalge" ili bugarske turbofolk muzike, dobila je oko milion evra iz Operativnog programa za konkurentnost EU, preneo je portal EurActiv Srbija.

Bugarska producentska kuća Pajner (Payner) poznata kao najveći izdavač "čalge" ili bugarske turbofolk muzike, dobila je oko milion evra iz Operativnog programa za konkurentnost EU, preneo je portal EurActiv Srbija.

Pozivajući se na sofijsku novinsku agenciju Novinite, portal navodi da Evropska unija tek treba da isplati novac Pajneru koji je u vlasništvu 43-trogodišnjeg inženjera Mitka Dimitrova.

Dimitrov je kao cilj projekta za koji mu je bugarska vlada dodelila novac Evropske unije istakao "podizanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu pomoću modernizacije opreme".

Ta izdavačka kuća takođe želi da pospeši održivi ekonomski razvoj i da očuva svoju vodeću poziciju, preneo je EurAktiv Srbija.

Portparolka komesara za regionalnu politiku širin Viler (Shirin Wheeler) potvrdila je za Euractiv.com da su bugarske vlasti odabrale Pajner za dodeljivanje pomoći od jednog miliona evra.

"Mi smo razmotrili uslove i finasijska sredstva šeme za dodelu pomoći koja je namenjena malim i srednjim preduzećima u kreativnim industrijama, i mi to podržavamo", kazala je ona.

Ona je ipak rekla da je izbor projekata odgovornost bugarskog Ministarstva ekonomije.

Vilerova je takođe navela da je nakon zabrinutosti u nekim krugovima, Evropska komisija 15. januara zatražila od bugarskih vlasti da ispitaju da li su poštovana sva pravila šeme o dodeli pomoći u slučaju Pajnera.

Muzička produkcija Pajner osnovana je 1993. godine, a u svom vlasništvu ima i nekoliko diskoteka širom zemlje kao i hotel dvorac "Bajke".

Pre 10 godina Pajner je pokrenuo i svoj TV kanal Planeta, prvi satelistski kanal sa bugarskom muzikom, a 2007. godine i kanal Planeta folk koji se gleda i u Makedoniji i Albaniji.

Prema informacijama sa sajta kompanije, za Pajner trenutno snima 54 pevača, uključujući i srpsku folk zvezdu Bobana Zdravkovića.

Pajner je kontroverzan upravo zbog prirode "čalga" muzike - ozloglašenog žanra koji se pojavio u Bugarskoj devedesetih godina
prošlog veka, a u kojem dominiraju motivi novca i seksualnih aluzija.

Poznato je da u ovoj muzici posebno uzivaju "mutri", bivši rvači koji su u velikoj meri preuzeli organizovani kriminal u Bugarskoj.

  • svarog84

    17.01.2013 16:47
    ...
    Sreca nasa pa nismo u EU, inace ko zna sta bi ovi nasi izrodili
  • -

    17.01.2013 08:00
    -
    pa dobili su i ovi nasi...nezvanicnim kanalima
  • ја

    16.01.2013 15:55
    која циганија ју!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.