Podignut prvi spomenik ateizmu

Mali grad naseljen većinski hrišćanskim stanovništvom u Floridi postao je dom prvog javnog spomenika u SAD posvećenog ateizmu.
Mali grad naseljen većinski hrišćanskim stanovništvom u Floridi postao je dom prvog javnog spomenika u SAD posvećenog ateizmu.

Građani Floride koji u članovi Američkih ateista, nacionalne grupe koja se bori za prava ateista, objavili su plan za izgradnju granitnog spomenika u Starku sledećeg meseca i to odmah pored kontroverznog spomenika Deset Božijih zapovesti.

"Nismo pristalice spomenika, ali ako je dozvoljeno da postoji spomenik posvećen Božijim zapovestima, hoćemo i mi svoj", rekao je Ken Lukinen, direktor regionalnih operacija Američkih ateista. Novi spomenik imaće ispisane citate Tomasa Džefersona, Bendžamina Frenklina, osnivača Američkih ateista Medlin Meri O’Her na ploči postavljenoj uz granitnu klupu.

Ovo je samo jedan u nizu konflikta zbog javnog pokazivanja religioznog opredeljenja, uglavnom zbog spomenika posvećenih Deset Božijih zapovesti. Američki ateisti su i više puta tužili okrug Bredford upravo iz tog razloga, ali za sada nisu dobili ni jednu parnicu.

Pošto nisu uspeli da sruše religiozne spomenike, odlučili su da podignu svoj. U Americi postoji barem još jedan ateistički spomenik, ali se nalazi na privatnom imanju kod jezera Hipatija i posvećen je "ateistima u mišijim rupama". Podigla ga je fondacija Sloboda od religije 1999.

  • Andrija Šrek

    03.06.2013 17:00
    @Ateista
    Nisam "samozvani". Na prvoj skupštini Udruženja Ateisti Srbije demokratski sam izabran za predsednika udruženja. Pre gotovo godinu dana sam se povukao sa tog položaja, prepustivši mlađim i sposobnijim od sebe da vode udruženje.
    "Nacista"? Objasni.
  • 03.06.2013 14:35
    @Nebojša - Civilizacijski uspeh
    Bravo! Pun pogodak!
  • Nebojša

    03.06.2013 12:19
    Civilizacijski uspeh
    Kanada je zemlja sa populacijom od 45% ateista što se smatra civilizacijskim uspehom.
    Prosperitet dolazi oslobađanjem od fundamentalizma i fanatičnih retrogradnih verovanja koja su dokazana kao zaludno-pogrešna.
    Recimo neka suverena socijalno-liberalna zemlja naspram plemenske zajednice kao što je naša, verski i nacionalno podeljena.

    Drugim rečima religija uglavnom razdvaja i svađa ljude celog sveta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.