Hirurški zahvat na hrastu starom 400 godina

Hrast lužnjak, star oko 400 godina, koji se nalazi na obali Tise u mestu Kumane kraj Novog Bečeja, teško je oštećen u nevremenu zbog čega će nad njim morati da bude urađen svojevstan hirurški zahvat, saopštila je Opština Novi Bečej.
Hrast lužnjak, star oko 400 godina, koji se nalazi na obali Tise u mestu Kumane kraj Novog Bečeja, teško je oštećen u nevremenu zbog čega će nad njim morati da bude urađen svojevstan hirurški zahvat, saopštila je Opština Novi Bečej.

Taj hrast koji je spomenik prirode pod zaštitom države, visok je oko 40 metara - kao zgrada od 10 spratova, i ima obim stabla od 7,3 metra.

Kako se navodi u saopštenju, životni vek takvog stabla je oko 2.000 godina, ali, pošto ga je udar groma oštetio, nužna je intervencija da se ne bi osušio.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Kumane Stevan Cucin rekao je da su Mesna zajednica i Društvo ekologa "Stari hrast" konkurisali kod Naftne industrije Srbije za sredstva kojim bi uredili prostor oko starog hrasta i sanirali ga i za to dobili 320.000 dinara.

"Ove godine ćemo završiti projekat po uslovima Zavoda za zaštitu prirode, a samu sanaciju ćemo započeti početkom sledeće godine", rekao je Cucin, piše u saopštenju u kojem se navodi da će već ove godine početi uredjenje prostora oko hrasta.

  • Stanko

    30.07.2013 20:30
    Starost
    Ne znam tacno, posto nisam razmisljao o merenju, ali mislim da sam video Hrast Luznjak nesto stariji od ovoga. Koliko me sluzi secanje taj Hrast mi je stajao pred ocima celo vreme rata u bivsoj Jugoslaviji i verujem da je jos ziv.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.