Ogromne rezerve pitke vode ispod okeana

Ispod okeana pronađene su rezerve pitke vode koje bi mogle obezbediti buduće generacije, ukoliko postojeći resursi presuše.
Ispod okeana pronađene su rezerve pitke vode koje bi mogle obezbediti buduće generacije, ukoliko postojeći resursi presuše.

Rezerve vode ispod okeana nekada su se smatrale retkim, ali istraživači sada veruju da oko 500.000 kubnih kilometara sveže vode može da se nađe blizu obala Australije, Kine, Severne Amerike i Južne Afrike, što je dovoljno da se smanji uticaj budućih suša i nedostataka vode.

Zalihe su formirane pre više stotina hiljada godina kada je kiša punila pukotine u tlu, koje su potom prekrivene nadolazećim okeanima.

"Zapremina ovih rezervoara je više stotina puta veća od one koju smo od 1900. do danas ispumpali iz tla", rekao je vođa istraživanja u izveštaju objavljenom u žurnalu "Nature".

On međutim upozorava da izvlačenje nafte iz morskog dna može kontaminirati rezerve, a kada nestanu, "one neće moći da se obnove, sve dok nivo okeana ponovo ne padne, što se neće desiti još dosta dugo".

  • mrva

    07.12.2013 15:07
    taman da bude sta da se papreno prodaje kada presusi nafta, a i uz manje ribanje, posluzice kompletna postojeca oprema...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.