FOTO: 100 malih foka ostale siročići zbog oluje

Posle prošlonedeljnog jakog nevremena, na britansku obalu kod Norfolka izbačeno je više od 100 malih foka koje su ostale bez majki.

Posle prošlonedeljnog jakog nevremena, na britansku obalu kod Norfolka izbačeno je više od 100 malih foka koje su ostale bez majki.

Neki od mladunaca su povređeni, dok su drugi prirodno nesposobni za samostalan život jer su mlađi od tri nedelje i potrebna im je stalna nega i pažnja. "Ist Vinč" centar za divlje životinje u Norfolku je prebukiran. Pošto ne uspeva da izađe na kraj sa svim novopridošlim mladuncima, bili su prinuđeni da se obrate za pomoć građanima.

"Nikad ranije nismo bili suočeni sa programom spasavanja foka ovolikih razmera", kaže Alison Čarls, koja rukovodi Centrom, upozoravajući da bi mladunci mogli da uginu i da Centar bez donacija ne može više da radi. Nedeljna ishrana svake od malih foka košta 22 funte, odnosno oko 25 evra, a nevreme je, prema rečima Alison Čarls, došlo u najgorem trenutku, na vrhuncu sezone kada se sive foke kote, što znači da većina mladunaca koji su ostali bez majki još sisa.

Sve dok ne promene svoje upadljivo belo krzno, bebe-foke nisu u stanju da plivaju, niti da prežive bez majčinog mleka, tako da su bespomoćne i zavisne od ljudi. Britanska obala kod Norfolka poznata je po brojnim plažama na koje foke dolaze u sezoni razmnožavanja, od novembra do januara, i u to doba njihove kolonije na obali predstavljaju uobičajen prizor.

  • Sremac

    12.12.2013 12:38
    ...
    Za slaninu dusu dali !
  • 12.12.2013 09:41
    Dršte se, klinci!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.