Proslava Nove godine zabranjena u Saudijskoj Arabiji

Verska policija ultrakonzervativne Saudijske Arabije upozorila je građane da ne smeju da proslavljaju Novu godinu.
Verska policija ultrakonzervativne Saudijske Arabije upozorila je građane da ne smeju da proslavljaju Novu godinu.

Komisija za promociju vrlina i sprečavanje poroka ili Mutava, kako se zvanično zove verska policija, obrazložila je ovu zabranu ediktom vrhovnog komiteta verskih poglavara, kojim se zabranjuje proslava Nove godine.

Saudijska Arabija je zvanično prihvatila muslimanski kalendar, za razliku od drugih susednih zemalja koje prate Gregorijsanski kalendar, prenosi Frans pres. Verska policija sprovodi zakone kraljevstva kojima je predviđena stroga zabrana mešanja među polovima i prikrivanje celog tela i glave žena kada se nalaze u javnosti. Ta policija, takođe, obilazi prodavnice kako bi se uverila da su zatvorene u vreme molitve.

Kako navode agencije, verska policija je u više navrata bila optuživana da zloupotrebljava svoje nadležnosti. Od dolaska imama Abdulatifa bin Abdulaziza al Šeika na njeno čelo u januaru 2012, međutim, pripadnici ove jedinici više ne smeju da koriste neobeležena vozila.

Mutava, takođe, tradicionalno zabranjuje prodaju crvenih ruža i ostalih poklona na Dan zaljubljenih, 14. februara.
  • 31.12.2013 09:06
    Nismo ni mi daleko od njih i Irana...zaguljeni, konzervativni,zaostali u vremenu,uplaseni od promena.
    Jedina mala razlika je sto mi nismo bogati kao oni.
  • Dejan

    30.12.2013 11:46
    @ Svedok
    Tradicija ih je sačuvala? Od čega? Od visokog IQ-a izgleda.
    Ima smisla očuvati samo ono što je pozitivno iz prošlosti, a tvrdoglavo insistirati na "tradiciji" je jednako kontraproduktivno koliko i neselektivno uvoditi promene po svaku cenu.
    Što se, na primer, kod Srba nije zadržalo mnogoboštvo? To je starije i "tradicionalnije" od aktuelne monoteističke religije.
  • svedok

    30.12.2013 00:03
    tradicija
    ih je odrzala I sacuvala, a kod nas??? da mozemo oci bi povadili jedno drugom, tako da mozemo samo da se ugledamo na one narode koji drze do svoje religije , tradicije, obicaja .... a da li su primitivni ili ne, nije na nama da sudimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.