Godinu dana ne koriste toalet papir

Anđela Dejvis, Ketlin Kiring i Mikaela Erli neće više koristiti toalet papir iz ekonomskih i ekoloških razloga i poručuju da je to sasvim moguće.
Anđela Dejvis, Ketlin Kiring i Mikaela Erli neće više koristiti toalet papir iz ekonomskih i ekoloških razloga i poručuju da je to sasvim moguće.

Njih tri su objasnile da to nije tako nehigijenski kao što mnogi misle.

"Definitivno je moguće. Toalet papir se posmatra kao nešto što je neophodno, a ne mora da bude. Bilo je jako zabavno učiti kako da živimo bez njega", izjavila je Mikaela koja je sa svojim suprugom prestala da koristi toalet papir pre godinu dana.

Život bez toalet papira ne samo da im je uštedeo novac već je i ekološki bolji jer se zbog proizvodnje papira uništi na hiljade drveća, kažu ove neobične blogerke.

"Ono što je još važnije je da je hlor-dioksid, koji se koristi za izbeljivanje papira, pravi zagađivač prirode koji kada uđe u kanalizacioni sistem zagađuje vodu", rekla je Mikaela.

Mikaela koja živi u Ajdahu i vodi blog "Zdrav život", kaže da umesto papira ona i njen muž najčešće koriste tkaninu za višekratnu upotrebu.

"Međutim, stvari postanu komplikovane kada smo van kuće. Nije baš jednostavno poneti tkaninu sa sobom jer su uglavnom sve prljave i na pranju su", kaže ona.

Anđela koja živi u Portlandu kaže da su se ona i njena porodica odrekli toalet papira na dve nedelje kao eksperiment kako bi pronašli nove načine da brinu o sredini. Umesto papira oni su koristili tkanine koje su čuvali u kutiji u toaletu i bacali ih na pranje svaka dva do tri dana. Oni su otkrili da im je ovo uštedelo značaju količinu novca jer su na toalet papir godišnje trošili 136 dolara, dok bi cena tkanine bila svega 42 dolara godišnje.

Iako mnogima ovo zvuči odbojno, nekorišćenje toalet papira je normalno u mnogim zemljama kao što su Indija i Tajland. U Indiji prema tradiciji koriste se voda i leva ruka, dok se desna ruka ostavlja čistom zbog jela.

  • Bambus

    31.01.2014 11:28
    stani sad
    stani zbunio sam se...
    sta leva,sta desna ruka...???
    pomesao sam. sta sad da radim -jel dosta da operem ruku ili da je secem ?
  • Horrible

    30.01.2014 08:46
    čistoća - pola zdravlja
    Najviše uštediš, ako kenjaš na poslu ;-) .

    Investicija su onda samo vlažne maramice, kojima obrišeš šupak , nakon što koristiš guz papir.

    Najbolje je posle dobrog brisanja, oprati šupak, i živiš 100 godina. Doduše meni samo 35, ali videću, pa javljam.
  • Rylie

    30.01.2014 05:46
    Naravno
    da bi se dobila tacna ekonomska racunica trebalo bi u obzir uzeti osim cene tkanine i cenu vode za pranje tkanine, deterdzenta, struje sa ves masinu, amortizaciju masine, a onda tu je uticaj sredstva za izbeljivanje kojim su izbeljene krpe, pa uticaj koriscenog deterdzenta na okolinu, pa onda vreme koje koje ce potrositi na pranje krpe a koje bi moglo biti potroseno na sadnju drveca npr, i tako dalje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.