FOTO: Ovako će izgledati svemirsko odelo za Mars

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije prototipa svemirskog odela koje bi astronauti mogli da nose prilikom prve misije na Mars, ponudivši javnosti da bira između tri različita dizajna odela Z-2.

Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografije prototipa svemirskog odela koje bi astronauti mogli da nose prilikom prve misije na Mars, ponudivši javnosti da bira između tri različita dizajna odela Z-2.

Sa 63 odsto glasova, pobedu je odneo model "Tehnolodži", sa svetlećom trakom na prednjem delu, koja može da ima različit oblik za svakog pojedinca, što bi pomoglo u prepoznavanju članova tima.

Kompletan prototiop Z-2 neće ići na Mars nepromenjen, jer ne štiti od ekstremnih temperatura i radijacije, ali NASA tvrdi da bi astronauti na Marsu jednog dana mogli nositi neke od njegovih elementa.

Odelo je načinjeno od 3D štampanih ploča, zahvaljujući laserskim skenerima svaki primerak savršeno pristaje vlasniku, a nakon izbora dizajna, predstoji mu testiranje u vakuumskoj komori, u bazenu, gde astronauti vežbaju da hodaju, i na terenu koji podseća ma Marsovu stenovitu površinu.

Odela klase Z su predstvljena 2012, kao prva suštinski nova varijnta svemirskog odela-skafandera nakon 30 godina. Svaki sledeći broj podrazumeva savremenija tehnološka poboljšanja, a serija Z-2 otklonila je nedostatke koje je serija Z-1 imala u pogledu bezbednosti i pokretljivosti.

  • Limanac

    03.05.2014 17:18
    Trombolina
    Moći ćete u svemir taman toliko koliko možete da skočite u vis.

    http://www.vestinet.rs/aktuelno/rogozin-predlazem-sad-da-salju-svoje-kosmonaute-u-svemir-pomocu-tramboline

    Slikajte se skotovi američki i kupujte velike tramboline.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.