Koliko bi laži ubilo Pinokija?

Poznate su zbog toga što Pinokiju od njih raste nos, međutim, koliko bi ovaj lik iz crtanog filma mogao da izgovori laži pre nego što bi one postale fatalne?

Poznate su zbog toga što Pinokiju od njih raste nos, međutim, koliko bi ovaj lik iz crtanog filma mogao da izgovori laži pre nego što bi one postale fatalne?

Naučnici tvrde da bi drvena lutka mogla da kaže svega 13 laži pre nego što bi njen nos postao toliko dugačak i težak da bi joj slomio vrat.

Stefan Levlin sa Univerziteta Lester počeo je da iz zabave procenjuje dimenzije i osobine Pinokiove glave.

Ukoliko bi lutka bila napravljena od hrasta, ona bi težila svega 4 kilograma sa nosem koji bi bio dugačak 2,54 centimetra.

Ukoliko bi se njegova dužina udvostručila svaki put kada bi Pinokio lagao, trinaesta laž bi toliko opteretila vrat lutke da bi on pukao.

Ova analiza jednog od omiljenih dečjih likova objavljena je u "Žurnalu interdisciplinarnih tema" koji prikazuje zabavna, ali tačna, naučna istraživanja studenata.

Ova teorija nije testirana u popularnoj priči iz 1883. godine pošto je u njoj Pinokio izrekao svega tri laži.

Ova studija samo je jedna od mnogih koje istražuju mitove i nauku iza popularnih crtaća i bajki.

Prošle godine istraživači su tvrdili da je legendarni osnažujući efekat koji je spanać imao na Popaja zapravo rezultat matematičke greške jednog nemačkog naučnika.

Nemački hemičar Erih fon Volf je 1870. godine istraživao količinu gvožđa u spanaću i drugom zelenom povrću. Kada je svoje rezultate upisivao zaboravio je na jednu decimalu, tako da su brojevi pokazivali da spanać ima deset puta više gvožđa od drugog povrća.

  • 05.05.2014 18:01
    laz moze da ubije???
    ako je tako onda bi ovi nasi iz vlade bili odavno mrtvi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.