Ženka delfina telo uginulog mladunca nosi sa sobom

Pre nekoliko dana Lučka uprava Cres potvrdila je da je kod Cresa uginuo mladi delfin.
Pre nekoliko dana Lučka uprava Cres potvrdila je da je kod Cresa uginuo mladi delfin.

Ovu tužnu vest potvrdio je i snimak koju je dobio Institut Plavi svet, a koja prikazuje ženku delfina kako na svojim leđima nosi mrtvog mladunca, ne želeći ga napustiti. Pridržavala ga je perajem i pokušala zadržati blizu sebe koliko je god duže moguće.

"Delfini žive u složenim društvenim zajednicama i pokazuju veliku brigu za članove svoje zajednice ili grupe. U zajednicama se jedinke međusobno poznaju i komuniciraju i stvaraju prijateljstva i partnerstva koja ponekad traju i ceo život, a smrt pojedine jedinke predstavlja traumu za užu grupu. Posebno snažna veza stvara se između majke i mladunca. Mladunac tokom prve godine života gotovo nikad ne napušta majku, a ženka bez oklevanja štiti mladunca", piše Plavi svet i napominje da i za ponašanje u blizini delfina, baš kao i kod sredozemne medvedice, postoje pravila kojih se treba pridržavati.

Takođe, opraštanje od uginulog člana zajednice posebno je izraženo kod ženki u trenutku smrti mladunca, koje tada mogu biti i u stanju šoka, piše Plavi svet. Upravo takvo ponašanje zabeleženo je kod ženke snimljene u blizini Cresa.

Uzrok smrti mladog delfina, koji nije stariji od godinu dana, nije bilo moguće otkriti, a ženka nije dozvolila da joj se bilo ko previše približi. Ovakvi slučajevi "opraštanja" ženke delfina od mladunca zabeleženi su u svetu, ali dosad nisu dokumentovani u Jadranskom moru.

  • AA

    10.08.2014 18:37
    Tuzno
    :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.