VIDEO: Jednosatni štrajk upozorenja u SNP-u

U Srpskom narodnom pozorištu danas je održan jednosatni štrajk upozorenja 177 zaposlenih zbog smanjenja plata.
U Srpskom narodnom pozorištu danas je održan jednosatni štrajk upozorenja 177 zaposlenih zbog smanjenja plata.

U štrajku je učestvovala trećina kolektiva, odnosno radnici koji rade u tehničkom sektoru i kojima su smanjene plate po nalogu pokrajinske budžetske inspekcije. Njima su plate, pored ranijih 10 odsto smanjenja po vladinoj uredbi, sada umanjene za još nekoliko hiljada dinara, jer je inspekcija ustanovila da koeficijenti za izračunavanje plata nisu u skladu sa zakonom. Večeras će, na predstavi u Maloj sali, publici biti pročitano obaveštenje o tome zašto radnici protestuju.

Predstavnici sindikata SNP-a kažu da će za 8 dana stupiti u štrajk ukoliko ne bude pronađeno rešenje za isplatu njihovih zarada. Kako kažu, za trenutnu situaciju su krivi uprava pozorišta, pokrajinska vlada i ministarstvo kulture, koji su doveli do toga da se ne priznaju specifičnosti zanimanja zaposlenih u ovoj ustanovi.

Zaposleni u SNP-u kažu da ne traže da se smanje plate njihovih kolega u Narodnom pozorištu u Beogradu, ali da traže da se u Novom Sadu primeni isti princip isplate plata. Oni od nadležnih traže da se nađe rešenje da plate budu vraćene na nivo pre umanjenja koeficijenata.

Tokom obraćanja predstavnika sindikata novinarima, došao je i upravnik SNP-a Aleksandar Milosavljević, koji je demantovao da je uprava kriva za ovu situaciju. On je naveo da su preduzeli sve što mogu u skladu sa zakonom, ali da moraju da poštuju zakon i uredbe oko isplate zarada i visine koeficijenata. Milosavljević je dodao i da podržava radnike u njihovim zahtevima, jer plate u ovom iznosu ne smatra prihvatljivim za zaposlene.

  • -

    14.02.2015 12:54
    -
    snp nije olicenje kulture.
    simbol jesu, kultura nisu

    srusite pozoriste i spens-previse kostaju.

    angazujte umetnike prema tezgi, pardon projektu i neka sebi uplacuju osiguranja


    pa da vas vidimo, kako svima tako i njima-na lizing
  • 13.02.2015 23:10
    za Milan - Objašnjenje?
    http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_strajku.html


    Blago tebi kada ovo ne znas da postoji.
  • 13.02.2015 23:08
    to Milan - Nobody cares
    zato i jeste ovakva situacija u zemlji.Nobody cares.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.