Naučnici na tragu "ultimativnog leka protiv mamurluka": Gel sprečava da uopšte dođe do njega

Naučnici tvrde da su na tragu "ultimativnog leka protiv mamurluka" u vidu gela, koji sprečava da do posledica opijanja uopšte i dođe.
Naučnici na tragu "ultimativnog leka protiv mamurluka": Gel sprečava da uopšte dođe do njega
Foto: Pixabay
Iako je još u procesu razvoja, inicijalni testovi na miševima ukazuju na "obećavajuću strategiju za efikasnu detoksikaciju od alkohola". 
 
Stručnjaci Istraživačkog centra Švajcarskog tehničkog univerziteta u Cirihu Rafael Mezenga i Điaći Su su sa međunarodnim timom istraživača uspeli da smanje nivo alkohola u krvi kod opijenih miševa i to za 40 procenata, za samo trideset minuta.
"Gel premešta razlaganje alkohola iz jetre u digestivni trakt, pa za razliku od procesa u kom se alkohol metaboliše u jetri, ovde ne dolazi do proizvodnje štetnog acetaldehida", objašnjava Mezenga.
 
Upravo acetaldehid je glavni krivac za mnoge simptome mamurluka, uključujući mučninu, glavobolju, suva usta, nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, veću temperaturu kože i rumenilo, a tim je dokazao da njihov gel može da ubrza razlaganje alkohola u crevima u manje toksičnu sirćetnu kiselinu.
Ispostavilo se da je kod miševa za trideset minuta nakon konzumacije alkohola gel doveo do smanjenja nivoa alkohola u krvi za čak 40 procenata, a za više od pedeset odsto u roku od pet sati.
 
Štaviše, miševi koji su svakodnevno dobijali gel uz alkohol izgubili su manje težine i imali bolji metabolizam masnoće u jetri, od miševa koji su samo dobijali alkohol tokom deset dana. To sugeriše da gel smanjuje oštećenja nekoliko organa.
 
"Zdravije je uopšte ne piti alkohol. Međutim, gel bi mogao da bude naročito interesantan ljudima koji ne žele da u potpunosti prestanu da piju alkohol, ali ne žele da naškode svom telu i ne traže aktivno efekte alkohola", upozorava Mezenga za Science Alert.
 
Kako bi stvorili ovaj gel, naučnici su koristili surutku, odnosno tečni sadržaj mleka koji se odvaja od čvrstog ostatka prilikom pravljenja sira.
 
Nakon zagrevanja u trajanju od nekoliko sati, surutka formira duge niti koje mogu da se pretvore u gel u reakciji sa jedinjenjem na bazi gvožđa. Dodavanjem nanočestica zlata i malo šećera pokreće se lančana enzimska reakcija razgradnje alkohola.
 
Gelovima je prirodno potrebno duže vreme da se svare u crevima, a nanočestice zlata takođe produžavaju vreme varenja. To daje komponentama vreme da štetni alkohol pretvore u manje toksičnu sirćetnu kiselinu, koju naše telo dalje može razložiti na vodu i ugljen-dioksid.
To funkcioniše dok je alkohol još u digestivnom traktu, ali onog trenutka kada se nađe u krvotoku, toksični efekti alkohola su van njegovog domašaja.
 
Još je potrebno mnogo rada pre nego što se gel bude smatrao bezbednim za testiranje na ljudima, ali postoji nada da bi u budućnosti mogao da se uzima pre konzumacije alkohola, kako bi sprečio njegov štetan uticaj.
 
Istraživanje je objavljeno u časopisu "Nature Nanotechnology".
  • Nemanja

    19.05.2024 18:08
    Mamoor
    Surutka je zakon, pre spavanja i odmah ujutro po čaša, bez obzira na količinu smlaćenog alkohola, jeftina je a ima mnogo puta bolji efekat od jogurta ili mleka. Uz istu, obavezno kapsulu probiotika, ždranje velikih količina alkohola podavi sve korisne bakterije iz želudca. Nakon toga a pre onesvešćivanja, pojesti jedan normalan obrok pun proteina i masnoće, dakle, neki roštilj i sl. a ne burek (sa sirom). I, naravno, Aspirin pre leganja da vas ne bi probudila glavobolja u po noći (ili dana).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Jedna bolest može da izazove promene glasa

Na jačinu glasa, boju i jasnoću utiče mnogo toga - emocije, umor, alkohol. Naučnici su, međutim, nedavno otkrili da još jedan faktor može značajno da promeni govor, a to je dijabetes tipa 2.

Zašto je gazirana voda dobra?

Prirodne gazirane mineralne vode imaju stabilan mineralni sastav i sadrže više otopljenih mineralnih supstanci od ostalih voda.