Komunalci mogu i ne moraju da ulaze u autobuse

Gradska Odluka o javnom prevozu, prema kojoj će švercerima u novosadskim autobusima komunalna policija pisati prekršajne prijave uz kaznu od 6.000 dinara počela je da se primenjuje.
Gradska Odluka o javnom prevozu, prema kojoj će švercerima u novosadskim autobusima komunalna policija pisati prekršajne prijave uz kaznu od 6.000 dinara počela je da se primenjuje.

Međutim, kako za 021 kažu iz GSP, za sada komunalni policajci ne ulaze u autobuse jer je pojačana kontrola na većini linija kako bi se građani upozorili da poštuju pravila prevoza i kupuju karte.

Prema ovom aktu, donetom u decembru, svako ko bude uhvaćen bez karte u autobusu i odbije da plati kaznu kontrolorima - 1.650 dinara na gradskim linijama, 3.050 dinara na prigradskim, dobiće i prekršajnu kaznu od 6.000 dinara nakon legitimacije. Ako kaznu plati u roku od osam dana, ona će biti umanjena na 3.000 dinara.

Kako za 021 kažu iz GSP, komunalni policajci neće morati da budu prisutni u vozilima sa kontrolorima, već im se kasnije može dostaviti zapisnik o švercerima, prema kojem će oni pisati prekršajne naloge.

Inače, prema podacima Službe kontrole preduzeća, u poslednjih godinu dana je uhvaćeno 7.485 švercera u autobusima novosadskog prevoznika. Putnici koji prilikom kontrole nisu imali važeću kartu dobili su rok od osam dana da plate redovnu i posebnu kartu u gore navedenim iznosima, a ukoliko to nisu učinili izvršenje je potraženo preko nadležnog Prekršajnog suda. S obzirom na to da svi sporovi još uvek nisu završeni, nije moguće ustanoviti koliki iznos je naplaćen.

"Budući da je način plaćanja usluge prevoza regulisan pravnim aktima, putnici ne mogu da izbegnu plaćanje posebnih karata. U poređenju sa nekim drugim gradovima u državi, možemo zaključiti da su Novosađani redovniji platiše. Međutim, u pojedinim mesecima, broj putnika koji nisu imale važeću kartu bio je drastično povećan, a kako se neplaćanjem karata direktno ugrožava redovna organizacija javnog saobraćaja, kao i kvalitet i bezbednost usluge prevoza, JGSP 'Novi Sad' je za održavanje i povećanje naplativosti od prošlog avgusta uveo i vanredne kontrole", objašnjavaju za naš portal iz ovog preduzeća.

Iako podaci pokazuju da se Novosađani ne švercuju puno, a u isto vreme postoji potreba da se rade vanredne kontrole, iz GSP poručuju da ulažu napore da se održi naplativost javnog prevoza.

"Trudimo se da se promeni pogrešno uverenje kod jednog dela putnika da gradski prevoz ne mora da se plaća. Takav stav urušava komunalni sistem grada, te se finansijski ugrožava javni prevoz, što može da dovede do smanjenja kvaliteta prevoza, čime su najviše pogođene redovne platiše. Ističemo i da JGSP 'Novi Sad' nastoji da putnicima učini pristupačnijim javni prevoz tako što im daje mogućnost kupovine mesečnih markica, koje se za neke kategorije korisnika usluga izdaju po povlašćenim uslovima", navode iz GSP za 021.

Podsetimo da je opozicija nedavno kritikovala donošenje Odluke o javnom prevozu. Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je GSP da pojača kontrolu, a ukine pisanje prekršajnih prijava i optužila ovo preduzeće da je odgovorno za Novosađane koji ne plaćaju kartu. LSV je ocenila da odluka o pisanju prekršajnih prijava znači da će se pre ili kasnije doći u situaciju da dete od 12 ili 13 godina, koje slučajno zaboravi svoju mesečnu kartu ili je ne kupi prilikom ulaska u autobus, "najpre prestrave kontrolori, a zatim komunalni policajci u uniformama koji mu ispisuju prekršajnu prijavu".

Nije moguće ustanoviti tačan datum kada će komunalna policija početi da ulazi u vozila GSP, tj. kada će se zapisnici slati policiji na uvid i dalje sprovođenje po prijavi. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Detelinarac

    17.03.2015 08:19
    zasto bih sebe zamarao sa komunalcima,kontrolorima i drugim,lepo platim kartu od 55 dinara i vozim se kao covek od detelinare do faksa na limanu i mirna backa!
  • Limanac

    16.03.2015 21:35
    zakona to jest sluzbenika koji ga sprovode treba da se plase samo sverceri i lopovi a posten narod nema cega da se plasi.
  • Andrea

    16.03.2015 20:51
    šverc
    Ne shvatam čemu toliko dizanje prašine!!!Karte su uvek morale da se kupe,kontrolori su uvek proveravali da li imate kartu i naplaćivali kazne.Neko se dosetio da na jeftin način kupi poene.A što to nisu radili i bili toliko brižni dok su upravljali GSP-om?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti