FOTO: 15 godina od požara na Radničkom, obnova se ni ne nazire

Pre 15 godina izgorela je zgrada Radničkog univerziteta u kojem je bio smešten Novosadski otvoreni univerzitet, Radio 021 i druge firme.
Pre 15 godina izgorela je zgrada Radničkog univerziteta u kojem je bio smešten Novosadski otvoreni univerzitet, Radio 021 i druge firme.

U požaru je poginula radnica TV "Duga" Milica Prostran, a povređeno je šest osoba, radnika firmi.

Odgovornost za izbijanje požara, za koji se smatra da je prouzrokovala studijska oprema, pripisuje se vlasniku "Duge" Dušanu Morači, protiv kojeg je vođen postupak bez ikakve donesene presude.

Tog popodneva na Radiju 021 je bilo nekoliko naših kolega koji su uspeli da se spuste sa 13. sprata, kada je već uveliko počeo da gori skoro ceo 12. sprat. Srećom, troje zaposlenih na 021 koji nisu uspeli da prođu kroz plamenove i dim spaseno je nekoliko sati kasnije sa vrha zgrade.

Radio 021 je sutradan nastavio redovan radijski program i tokom godina se potpuno obnovio. Slično je bilo i sa drugim firmama i medijskim kućama koje su bile smeštene u ovoj zgradi.

Sa druge strane, Novosadski otvoreni univerzitet se nikada nije oporavio, a samo zdanje stoji neobnovljeno bez ikavih nagoveštaja da će se tu ikada ponovo vratiti građevinske skele.

U prvih nekoliko godina nakon požara uloženo je dva miliona maraka dobijenih od osiguranja, ali novosadske lokalne vlasti nisu ni u jednom trenutku pokazale spremnost da do kraja ulože u obnovu, pri čemu se u vreme gradonačelnice Maje Gojković Novi Sad zvanično odrekao osnivačkih prava nad NOU i ustanovu ostavio da se sama snalazi kao podstanar u privremenom prostoru u Radničkoj 20.

U međuvremenu, januara 2010. godine Novi Sad je postao vlasnik 1/10 zgrade, pošto je na ime duga "Dnevnik holdinga" prema javnim preduzećima preuzeo pravo korišćenja prostora u zgradi.

Međutim, od tada nije bilo značajnijih pomaka i Grad za sada ne pokazuje interesovanje da uloži novac.

Iz Grada i danas, 15 godina od tog 6. aprila 2000. godine, nema nikakvih nagoveštaja da se išta planira u vezi sa obnovom zgrade Radničkog.

  • 06.04.2015 16:08
    Glupanderi neka grad obnovi zgradu i u nju useli sva jkp i uprave da nas ne setaju ko budale
  • Sale NS

    06.04.2015 12:49
    Sada je kasno, a trebalo je ...
    ...nakon velike nesreće, tamo izgraditi dobar hotel u samom centru. Nekadašnji parking je bio dovoljan da se na njemu nadograde potrebni sadržaji (sale, bazen, lokali i sve ostalo potrebno za barem 4****) koji bi se toplom vezom spojili sa postojećim neboderom. Ali džabe, RBV se ubacila ko zna kakvim igrarijama, a gde je sada znamo i sami - NIGDE !
  • ugor

    06.04.2015 11:15
    politika
    Gradski oci, radikali,demokrate i sada naprednjaci ne dozvoljavaju da se bilo šta po pitanju Radničkog uradi, niti da se završi niti da se proda. Čiji i kakvi interesi su tu umešani ne znam, ali znam da su bivši i ono malo sadašnjih radnika uništeni materijalno i psihički!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.