Nestašica mleka diže cene

Novosađani i narednih dana mogu očekivati nestašicu svežeg mleka u prodavnicama, a do kada će takvo stanje trajati, prerađivači ne mogu da preciziraju.

Novosađani i narednih dana mogu očekivati nestašicu svežeg mleka u prodavnicama, a do kada će takvo stanje trajati, prerađivači ne mogu da preciziraju.

Kako je za Radio 021 potvrdio jedan od snabdevača, danas su za snabdevanje 40 radnji, dobili samo 30 litara kratkotrajnog mleka. U "Somboledu" i "Imleku", u okviru kojeg posluje i Novosadska mlekara, kažu da su smanjene isporuke uzrokovale nepovoljne vremenske prilike, ali i konstantno smanjenje broja krava, koje drže poljoprivrednici.

Portparolka "Imleka", Nevena Veselinović, kaže za Radio 021 da je, kada je reč o toj kompaniji, otkup sirovog mleka smanjen za 20 odsto, u odnosu na prosečnih 750.000 litara dnevno. "Mi u cilju održavanja stabilnosti ponude proizvoda u Srbiji veliki deo proizvodnje preusmeravamo na domaće tržište. Do kada će takva situacija trajati, mi ne možemo da preciziramo, obzirom da je u pitanju viša sila, ali svakako želimo da je predupredimo. Samim tim smo prinuđeni da podižemo cene otkupa", kaže Nevena Veselinović. To će za posledicu imati poskupljenje mleka i mlečnih proizvoda za pet odsto, koje možemo očekivati polovinom ovog meseca, a dugoročno, postoji mogućnost da ćemo mleko morati uvoziti.

Kao jedan od glavnih uzroka krize domaće mlekarske industrije, u "Imleku" vide u manjim subvencijama u odnosu na zemlje regiona i Evrospke unije. Poređenja radi, premija za isporučenu litru mleka u Srbiji je dinar i po, dok je u Republici Srpskoj skoro osam puta veća. (D.S.)

  • 04.08.2010 07:52
    A novi guverner kaze da je glavni prioritet da cene proizvoda se ne povecavaju, kad ono, hlep ce poskupeti,mlecni proizvodi, el.distribucija takodje trazi poskupljenje sta nas jos ceka na jesen videt cemo i sami, a guverner lepo kaze, da gradjani ne treba da brinu jer su primanja u dinarima a ne u evrima a evro stalno jaca,dinar pada pa nekadasnjiha primanja od 300 evra sada su manja za onaj procenat koliko je dinar pao..to je prosta racuna obicnog grdjanina koji ne predaje ekonomiju i nije guverner banke
  • VJ

    03.08.2010 21:15
    Сећам се да је пре неколико година један пољопривредник је просуо 17000 литара млека, јер нико није хтео да откупи. Ваљда је било вишак!
  • bns

    03.08.2010 10:27
    Naravno kada je stočarstvo u Srbiji konstantno uništavano monopolom mlekara i nebrigom Ministarstva poljoprivrede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti