FOTO: Sad crteži i cveće krase vrtić umesto grafita

Stotinak odraslih i dece odazvalo se pozivu na jučerašnju radnu akciju uređenja vrtića Vendi na Novom naselju.
Stotinak odraslih i dece odazvalo se pozivu na jučerašnju radnu akciju uređenja vrtića Vendi na Novom naselju.

U ovoj, drugoj po redu fazi sređivanja dvorišta i fasade jednog od najvećih novosadskih obdaništa, učestvovali su roditelji, deca, vaspitačice, studenti, vojnici, …

Uskoro predstoji i treća radna akcija, kada se očekuje da spoljašnji deo ovog, tri i po decenije starog objekta, u potpunosti zablista. Da se pre svega okreče išarani zidovi.

Subotnja akcija trajala je više od sedam sati i za to vreme iscrtani su zidovi jaslenog dela vrtića, prekrečen grafitima išvrljan mural, prefarbani dečiji rekviziti i preostale klupe, uređene stazice i žardinjere koje su zasađene cvećem, napravljen mini fudbalski i odbojkaši teren sa tribinama, ukopani i ofarbani dodatni poligoni od guma za decu, ošmirglane palete, itd.

Odziv je bio više nego očekivan, pa je urađen daleko veći deo posla nego pre dve nedelje kada je bilo tek 20-ak zainteresovanih da pomogne.

- Ja sam prosto oduševljen pozitivnom energijom koju sam danas osetio ovde - rekao nam je Jovica Vukša u ime udruženja građana "Novi Sad ima srce" koji organizuje česte volonterske akcije sređivanja Ribarskog ostrva.

- Nas nekoliko je došlo da pomogne i uvek ćemo se odazvati ovakvim akcijama - reči su Ognjena Tomaševića iz organizacije "Novo Kulturno Naselje".

- Normalno je da se ovakvim akcijama odazove što više roditelja čija deca pohađaju ovaj vrtić i nadam se da će nas naredni put biti još više - kaže za 021 jedan od roditelja Marko Trivunović.

Inicijator i organizator ove svojevrsne volonterske akcije je glavna vaspitačica u ovom obdaništu Bisera Grajić. Za dve godine koliko je na toj poziciji, uspela je da preporodi obdanište kada je u pitanju njegov unutrašnji izgled, a sada se radi na spoljašnjem delu.

Iako posla ima još puno, priznaje da su je mnogi ubeđivali da bespotrebno ulazi u "borbu sa vetrenjačama" i da će već sutra neko uništiti sav njihov trud.

- Sve što smo uradili uradili smo sami, mahom svojim sredstvima ili uz pomoć nekih roditelja, pojedinih preduzeća, ljudi koji umeju da prepoznaju. Poput ovih roditelja danas, vojnika ili studenata sa Akademije umetnosti. Drugačije ne može, druge pomoći nema - kaže ona za 021.

A novaca treba za farbu, za materijal, alat, cveće. Za osveženje, bar ono najosnovnije koje je bilo tokom akcije - kafu, vodu, sokove.

Ima li smisla?

Vrtić Vendi na Novom naselju primer je bespomoćnog, neuređenog društva u kojem pojedinac ili manja grupa njih pokušava da se izbori protiv apatije, nezainteresovanosti, nekulture, primitivizma. Naime, isti ovaj vrtić je i pre nešto manje od dve godine dobio potpuno nov izgled.

Tada je Prokredit banka platila farbanje ograde oko obdaništa i sprava za igranje, dvorište je bilo očišćeno, trava pokošena, a zidovi puni grafita sa uvredljivim ili navijačkim porukama okrečeni.

Sem pohvala za tu akciju, najčešći komentari bili su da je sve besmisleno jer će uskoro sve ponovo biti išarano.

I bili su pravu, vrtić je ubrzo nakon sređivanja opet dobio potpuno "novi-stari izgled".

I takav je ostao sve do proleća ove godine.

Neki novi entuzijasti sada ulažu dodatni napor.

Sami, bez pomoći iz Grada ili moćnih firmi. Bez pomoći čuvenih dobrovoljaca - stranačkih vojnika koji za "dobrobit društva uređuju zajedničku imovinu". Jer, izbori su još daleko.

Zato je važno da se što više građana odazove ovim i sličnim akcijama, da pokažu da se može. (S. Krajnović)

  • Ex Chapman

    11.05.2015 06:48
    Bravo!
    Svaka čast! E to je "evropa". A oni "mladi" koji misle da je "lepo" uništavati dečiji vrtić čim malo "stasaju" pridružiće se narastajućoj armiji besposličara, uličnih bitangi i profesionalnih kriminalaca (svako u skladu sa svojim sposobnostima). I to je začarana spirala kojom ovo društvo sve brže tone u glib. A glib nema dna...
  • 10.05.2015 22:30
    Nadam se da će doći na red i grafit u dvorištu osnovne škole na grbavici koji decu od najranijih dana uči mržnji i lošim vrednostima, pozivajući ih da se druže sa tipovima sumnjivog morala.
  • -

    10.05.2015 17:17
    -
    arhitekta - +

    od svih zgrada u ns trebalo je rusiti bas te betonske kocke iz 80 ih godina

    pa to ruglo ne moze ni bog otac ulepsati a ne izvorna fasadna cigla

    causesku vam nije ravan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti