Odlučeno: Osniva se Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas odluku o osnivanju javne ustanove Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), za koji je glasalo 58 poslanika, dok je 14 poslanika bilo protiv.
Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas odluku o osnivanju javne ustanove Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK), za koji je glasalo 58 poslanika, dok je 14 poslanika bilo protiv.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Vladimir Pavlov je rekao da je Nacrt skupštinske odluke o osnivanju VANUK u skladu sa odlukama Ustavnog suda iz 2012. godine, nakon zakonskih ukidanja ingerencija tadašnje VANU.

Organizacija nove institucije biće drugačija, neće biti zvanja akademika, a od sedam članova upravnog odbora šest će imenovati Pokrajina kao osnivač, a jedan će biti iz redova zaposlenih, obrazložio je Pavlov.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Novaković je rekao da Vojvodina osniva VANUK jer postoji potreba da se pravno uredi ova oblast zbog ubrzanog razvoja nauke, kulture i umetnosti.

Dušan Jakovljev (LSV) rekao je da ova inicijativa donosi dve stvari, a to je da bi u roku od dve nedelje bilo pokrenuto pitanje ustavnosti i da Ustavni sud više ne bi obarao ovakve odluke, jer počinju pregovori sa EU, a zemlje EU se ponašaju drugačije kada se radi o kulturi, nauci i umetnosti.

SNS: Nezakonita ustanova

Sa odlukom se nisu složili i za nju nisu glasali poslanici SPS, SRS, kao ni SNS, a predsednik poslaničke grupe ove stranke Predrag Matejin rekao je da Vojvodina nije nadležna za osnivanje ovakve institucije i da VANUK nije po zakonima Srbije.

"Vi želite apsolutnu kontrolu nad naukom i umetnošću, ali model za ovakvu inicijativu treba da predlože ljudi iz SANU. Jednog dana, to pitanje neće doći na red pod pritiskom i ucenom, a ovaj predlog je čini mi se blaga ucena dela koalicije Pokrajinske vlade. VANUK je potreban političarima u Vojvodini kao jedan od atributa državnosti pokrajine", kazao je Matejin.

Poslanici SNS su najavili da će se obratiti Ustavnom sudu povodom ove inicijative.

  • Nišlija

    08.07.2015 10:44
    @Novosadjanin
    "Novosadjanko?
    a da se ti vratis u svoju srbiju kad je toliko volis."

    A, da se ti prvi vratiš na planinu sa koje si sišao.
  • Nišlija

    08.07.2015 10:26
    Šta radi NS-Univerzitet?
    Evo kako je to kod nas rešeno...
    Ono što kod vas treba da radi VANUK kod nas već radi NI-univerzitet, istražuje kulturu, istoriju juga Srbije i aktivno učestvuje u izradi platforme za decentralizaciju. Evo primera:

    - Pravni i Ekon. fakulteti trenutno rade ekonomsku, sociološku i kulturološku studiju o jugu, i pravni okvir za decentralizaciju. Organizuju tribine na tu temu i gostuju na tv.

    - Filozovski fakultet je objavio rečnik južnosrpskog govora, enciklopediju običaja, snimili su dokumentarni film o proboju logora "Crveni krst", itd.

    - PMF radi sva moguća ispitivanja na Staroj planini. Očekuje se objavljivanje više enciklopedija o flori i fauni, i arheologiji Stare planine.

    Ovo su samo neki od primera od kako su grad i univerzitet pre tri godine sklopili neke ugovore o saradnji.
    Kao što vidite imaju vrlo uspešan rad u oblastima koje treba da ima VANUK, ali to radi univerzitet. Jer su profesori plaćeni da rade i naučne radove, ne samo da predaju.

    Tako da je dovoljan i univerzitet.

  • @Pera - @Singer

    08.07.2015 10:20
    Lepo rečeno, ali ta Vojvodina koju ti spominješ više ne postoji, ili što bi rekao Singer - već je crkla. Što se tiče novih ideja, a tu spada i VANUK, one obično budu dobre, ali loše ispadnu. Na osnovu takvog iskustva su i svi ovi dole komantari. Megadens stručnjaci su u svim sferama društva, ko nam garantuje da neće biti i ovde?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.