Položeni venci na spomenik partizanima u Petrovaradinu

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović položio je venac na grobnicu partizana strelјanih u Vukovaru 19. oktobra 1941. godine.

Član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović položio je venac na grobnicu partizana strelјanih u Vukovaru 19. oktobra 1941. godine.

U Vukovaru su streljani članovi ilegalne grupe Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije koje je predvodio Dalibor Francisti. On je nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije po uputstvu Komunističke partije Jugoslavije postao član domobrana i u okviru kasarne na Petrovaradinskoj tvrđavi okupio simpatizere NOB-a koji su iz magacina krali oružje, municiju i druge stvari i slali ih partizanima na Fruškoj gori.

Prilikom organizovanja akcije dizanja u vazduh magacina, Francistijeva grupa je nakon kraće borbe u lagumima Tvrđave uhvaćena, a zatim su sprovedeni u Vukovar. Vojni sud Nezavisne države Hrvatske ih je osudio na smrt streljanjem.

- Grad Novi Sad i ove godine odaje počast strelјanim partizanima u Drugom svetskom ratu, a reč je o 19 partizana koji su stradali kao ratni zaroblјenici od okupatorske ruke. Ovde smo kako  bismo odali počast svim tim lјudima, jer ne zaboravlјajući svoju istoriju stvaramo izglede za izvesnu budućnost. Takođe, treba da ukažemo na to da se takvi i slični zločini nikada više ne smeju ponoviti -  rekao je Vanja Vučenović.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predstavnici SUBNOR-a i delegacija Antifašističkog udruženja grada Vukovara. Predsednik Mesnog ogranka SUBNOR-a "Kosta Nađ" iz Petrovaradina Milovan Vujić ukazao je na značaj tradicije obeležavanja ovog datuma i dodao da borci protiv fašizma, kao i sve žrtve nikada ne smeju biti zaboravlјeni.

  • 19.10.2015 21:52
    zar Toma Diploma nije četnički vojvoda?
    a četnici nisu sarađivali sa fašistima?
    prljavi pokvareni ološ
    "ne zaboravljajući svoju istoriju stvaramo izglede za izvesnu budućnost"
  • Đura

    19.10.2015 16:53
    Slava im
    Večna slava herojima.
    Smrt fašizmu,sloboda narodu.
  • 19.10.2015 16:16
    @AVNOJ
    Borci za otimačinu tuđe imovine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.