VIDEO: 71 godina od oslobođenja Novog Sada od fašizma

Novi Sad danas obeležava 71 godinu od oslobođenja od fašizma. Novi Sad je oslobođenje 1944, nakon troipogodišnje okupacije, dočekao kao razoren grad.

Novi Sad danas obeležava 71 godinu od oslobođenja od fašizma.

U Novi Sad su tog 23. oktobra ujutru, odnosno kasno popodne 22. oktobra, prema drugim izvorima i novijim istraživanjima iz arhiva, ušle partizanske jedinice, a prvi su bili delovi Novosadskog partizanskog odreda.

Novi Sad je oslobođenje 1944. godine, nakon troipogodišnje okupacije, dočekao kao razoren grad sa daleko manjim brojem stanovnika nego 1941. godine. U tih nekoliko godina okupacije, grad je ostao bez skoro 20.000 stanovnika koji su nastradali kao borci NOB-a, odnosno ubijeni u Raciji, koncentracionim logorima i drugim stratištima Drugog svetskog rata ili su bili deportovani. Procenjuje se da je preko 5.000 stanovnika nastradalo tokom rata.

Grad je, osim velikog broja stanovnika, ostao i bez skoro cele industrije, jer je uništena zbog pljačke okupatora, odnosno savezničkog bombardovanja 1944. godine. Novi Sad je, zbog velikih žrtava koje je pretrpeo, 1975. godine dobio Orden narodnog heroja i proglašen je Gradom herojem.

Opširnije o okupaciji pročitajte u ovom članku 021.rs, a sada pogledajte fotografije i video zapis iz oktobarskih dana 1944.godine.

  • Ex Chapman

    26.10.2015 11:09
    Antifašizam
    Svima kojima to dosad nije bilo jasno ili su namerno "zaboravili":
    1. sve do pred kraj 1943. Srbi su činili apsolutnu većinu svih partizana (dakle više nego svih ostalih zajedno) a do kraja rata su bili u ogromnoj većini u odnosu na ostale narode
    2. Hrvati masovnije počinju da se pridružuju tek nakon kapitulacije Italije kada je postalo jasno ko će pobediti. Čast retkim izuzecima koji su, kao ubeđeni komunisti, od početka bili antifašisti. Ostali ni danas ne mogu da prežale što je Hitler poražen
    3. paradoksalno, najveći doprinos Hrvata NOB-u su zločini koje su počinili nad Srbima. ali kad ti ustaše spale selo, pobiju sve živo šta ti preostaje? pušku u ruke i udri zveri! tako su desetine hiljade seljaka koje bi inače mirno gledali svoje posla i plaćali porez NDH prinuđeni da postanu partizani.
    4. hrvatska, nemačka i nađarska vlast (a neretko i vojnici i civili samoinicijativno) počinili su more zločina nad Srbima i Jevrejima, ne samo tokom Racije, već i pre i posle. Pobogu, pa stanovništvo Novog Sada su prepolovili za 3,5 godine okupacije. Hvati su sistematski uništavali srpske spomenike po Sremu, naročito manastire - pljačkali naravno što se moglo odneti (ni danas nije ništa vraćeno niti ko pita za to)
    5. ako su partizani i činili zločine to nikakvo opravdanje nije za hrvatske, nemačke i mađarske zločince. eventualno može da bude obratno. jer prvo su Hrvati, Nemci i Mađari počinili zločine - nikome od njih nije falila ni dlaka sa glave ni kokoška u kokošinjcu kad je srpska vojska zauzela Vojvodinu posle Prvog svetskog rata - iako su i za vreme tog rata vršili užasna zverstva nad Srbima. i kako su tu dobrotu vratili? zamisli nekog Srbina iz Srema kome su u Prvom svetskom ratu ubili roditelje a u Drugom ženu i decu! spalili njegovo selo i minirali manastir u kojem je kršten! Kako se on oseća kad ulazi u Petrovaradin i zatiče hrvatske domobrane koji hoće da se predaju?
    Ne radi se ovde ni o čijem "pravu" na Vojvodinu. Pričamo o tome ko je kakav čovek.
    A to što su Srbi danas tu gde jesu imaju da zahvale ne svojim zločinima, kakvi god da su, već svojim vrlinama koje su njihovi neprijatelji uvek smatrali za slabost: humanost i samilost prema poraženom neprijatelju, naivna vera u to da su svi ljudi jednaki i jedanko dobri. Bitka koju sad treba Srbi da vode je na polju istoriografije - da se spreči otimačina u kojoj "bivša braća" i šiptari hoće da prisvoje ne samo srpsku imovinu (što su već učinili) nego i sve slavne trenutke srpske istorije (naravno sve mračne trenutke će nam "velikodušno" ostaviti). Jedan od tih svetlih momenata je i partizanski pokret, najveći antifašistički pokret u porobljenoj Evropi tokom celog Drugog svetskog rata, koji su Srbi izneli svojim žrtvama. Priča o Sisku kao mestu nastanka partizana je običan mit kojim naslednici ustaštva žele da prigrabe za sebe zasluge za borbu protiv fašizma. Sisački partizanski odred se borio protiv NDH, pa kako neko ko se ponosi sa NDH može istovremeno da se ponosi i sa partizanima? Naizgled nepomirljiva suprotnost postaje jasna kada se zna da su osnivači sisačkog odreda drugovi Janić i Cvetković bili Srbi iz Hrvatske a ne Hrvati.
  • 23.10.2015 18:12
    ma srbi su ionako kukavican narod i hoce tuđim perjem da se kite.opce poznato je da je prvi partizanski i stime antifasiticki odred i otpor bio u hrvatskoj u sumi brezovici kod siska.stoga placite srbende tak i tak ste u kurcu
  • zorkA

    23.10.2015 14:56
    Zivela sloboda
    Večna slava i hvala drugovima i drugaricama koji su oslobodili ovu zemlju fašizma. Za razliku od "zapadnih" država, koje su oslobađali Britanci i SAD, radnička klasa na ovim prostorima je gotovo bez pomoći izborila svoje oslobođenje.
    Smrt fašizmu, sada, svuda i zauvek!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.