Novosađani ove godine tužili gradske institucije više od 2.000 puta

Od početka godine do polovine novembra Novosađani su pokrenuli 2.336 parničnih postupaka protiv Grada i njegovih institucija.

Od početka godine do polovine novembra Novosađani su pokrenuli 2.336 parničnih postupaka protiv Grada i njegovih institucija.

Podaci javnog pravobranilaštva govore da je gotovo polovina tužbi, odnosno tačno 1.126, bilo zbog ujeda pasa lutalica. Odštetni zahtevi se kreću u visini od 80.000 do 480.000 dinara.

Gradski pravobranilac Lidija Jaramaz Lisica kaže da se broj tužbi svake godine povećava, pri čemu preovlađuju tužbe zbog ujeda pasa.

"Primera radi, u 2014. godini je bilo ukupno 525 predmeta za naknadu štete zbog ujeda pasa, a 129 postupaka zbog upada u šahtove i drugih slučajeva", navodi Jaramaz Lisica.

Svi ovi odštetni predmeti znatno "olakšavaju" gradsku kasu, pa je tako u ovoj godini do sada isplaćeno 59,8 miliona od ukupno 113,4 miliona, koliko je u gradskom budžetu planirano za plaćanje na osnovu sudskih presuda za naknadu štete.

U pravobranilaštvu navode i da iako se većina tužbi podnosi protiv Grada, veliki broj podnosi prijavu protiv gradskih institucija, pa je tako u ovoj godini podnetno 658 tužbi protiv osnovnih škola, Gradske biblioteke, Muzeja grada, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i drugih ustanova. Najviše sporova ima u Predškolskoj ustanovi Radosno detinjstvo i uglavnom se radi o ranim sporovima, odnosno tužbe su podnosili bivši i sadašnji zaposleni.

Pravilnikom o postupku načina rešavanja zahteva za mirno rešavanje sporova za naknadu štete zbog ujeda pasa, koji je stupio na snagu pre više od mesec dana, propisani su uslovi o zaključivanju sporazuma o vansudskom poravnanju.

"Time će se umanjiti troškovi sudskih postupaka i zatezne kamate, a koji su nesrazmerno veliki u odnosu na tužbene zahteve", predočava Jaramaz Lisica značaj pravilnika. "Istovremeno, smanjiće se broj ovih predmeta i dugotrajno vođenje parnica."

  • sovra

    03.12.2015 11:42
    Upitao bih cenjeni 021 dali je ova statistika vaznija od zgrade koja se pravi u safarikovoj ulici i ciji kamiioni svakodnevno zakrce jednu traku a kolona vozila se pravi do temerinske pijace i do socijalnog.Zar nikog ne zanima sto svakodnevno trpi oko 100000 novosadjana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti