U Domu zdravlja dioptriju uskoro određuju optometristi

Pregled kod oftalmologa u Domu zdravlja Novosađani čekaju najmanje dva i po meseca, jer pacijenti iz Južnobačkog okruga mogu da zakažu pregled kod sedam oftalmologa.
Pregled kod oftalmologa u Domu zdravlja Novosađani čekaju najmanje dva i po meseca, jer pacijenti iz Južnobačkog okruga mogu da zakažu pregled kod sedam oftalmologa.

Umesto da dnevno pregledaju 20 pacijenata, kao što je predviđeno, oni moraju da pregledaju deset puta više ljudi, jer se na konkurs koji je godinama otvoren nije javio nijedan oftalmolog.

Kako najveći broj Novosađana kod očnog lekara ide zbog utvrđivanja dioptrije, ovaj problem se, prema rečima direktora Doma zdravlja Novi Sad Veselina Bojata može rešiti zapošljavanjem takozvanih optometrista, koji su specijalisti upravo za ovu oblast medicine.

"Mi imamo manjak oftalmologa i to je problem u većini Srbije, a ne samo u Novom Sadu, ali osim manjka specijalista, problem je i u tome što većina pacijenata, njih oko 40 odsto, dolazi kod oftalmologa zbog utvrđivanja dioptrije. Međutim, tim poslom se svuda u svetu bavi neko ko je završio fakultet za optometriju. Takav fakultet postoji u Novom Sadu, traje tri godine pri katedri za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu", rekao je on za 021.

Bojat je objasnio da u svetu nigde dioptriju ne utvrđuju oftalmolozi, koji se bave ozbiljnijim bolestima oka, zbog čega su njihovi pregledi dosta skuplji, već da diptriju određuju upravo optometristi.

Do sada je njih 62 završilo taj fakultet u Novom Sadu i nijedan nije nezaposlen. Kako 021 saznaje, poštoje čak ponude mađarske vlade PMF-u da stipendira sve koji žele da studiraju ovu oblast, da im se plaća učenje mađarsklog jezika i da čim završe fakultet odmah dobiju posao u Mađarskoj.

"Optometristi su svuda u svetu prepoznati, osim kod nas, te tako u Srbiji ova profesija nije uvrštena u nomenkalaturu zanimanja, ali smo mi zajedno sa Gradom doneli odluku da od ličnih prihoda Doma zdravlja zaposlimo dvoje optometrista, koji bi smanjili gužve kod oftalmologa", rekao je Bojat i ovu novinu u radu Doma zdravlja najavio od početka naredne godine.

U Srbji inače postoji preko 170 zanimanja koja nisu prepoznata u sistematizaciji radnih mesta, kao što su fakultet za fizioterapeute, medicinske sestre i fakultet za kućno lečenje. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • OPTIKA

    08.12.2015 06:52
    OPTICAR
    mi meri dioptriju, mnogo preciznije i bolje, nego neki uobrazeni "doktor"... medicinski pregled nije isto sto i ZNANJE ZANATA OPTICARA!!!

    zasto se u Srbiji ne ceni ZANAT?

    dzaba ti lekar, ako nemas precizno uradjene naocare

    w.
  • 07.12.2015 21:12
    pricate o necemu sto ne znate. Prvo, skolarina ne obezbedjuje 6 ... to nije privatni fakultet tipa Megatrend. Drugo, nece niko "proveravati" dioptriju, mozda ce potpisivati nalaz. A do sada su dioptriju odredjivale medicinske sestre. No, 80 % ljudi ipak nema dobro odredjenu dioptriju. Videcemo ubuduce kako ce biti.
  • 07.12.2015 18:46
    Ipak da malo ispravimo
    Pre će biti da se radi o sopstvenim prihodima Doma zdravlja, tj o prihodima ostvarenim van budžeta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti