Situacija u avionu dovedena na nivo rijaliti programa

Potez rukometaša Vojvodine, koji su sprečili incident na jučerašnjem letu izazvao je pažnju, a sami rukometaši neuspešno pokušavaju da demantuju medije koji preuveličavaju incident i dodaju senzacionalne elemente koji se nisu desili.
Potez rukometaša Vojvodine, koji su sprečili incident na jučerašnjem letu izazvao je pažnju, a sami rukometaši neuspešno pokušavaju da demantuju medije koji preuveličavaju incident i dodaju senzacionalne elemente koji se nisu desili.

Halu u kojoj treniraju rukometni prvaci države od jutros opsedaju mediji, a glavna zvezda je Milan Mirković. Ovaj pomoćni trener juče je zajedno sa jednim igračem, na molbu osoblja obuzdao jednog putnika na letu iz Nemačke, koji se čudno ponašao i nepovezano govorio kako će da izađe iz aviona.

"Nas dvojica smo bili stalno pored njega u slučaju da nešto pokuša. Smestili smo ga do prozora, jedno mesto smo ostavili prazno, i stjuard mi je rekao da on ne sme da napusti to sedište, bilo kako, i silom. Jedna neprijatna situacija, ali nije bilo nikakvog fizičkog nasilja. On nije pokušao da uđe u pilotsku kabinu – nije ni mogao od mene i Alekseja, i da je krenuo, ne bismo mu dali", priča pomoćni trener RK Vojvodina Milan Mirković.

Današnji mediji, čini se, bolje znaju šta se desilo na letu od samih svedoka. Naslovnice tabloida govore o džihadisti, koji je uz povike koji se povezuju sa teroristima pokušao da sruši avion, jer je to obećao Alahu. Predsednik kluba, koji je svojim očima posmatrao celu situaciju, u novinama je video sopstvene reči, koje nikad nije izgovorio. "Sve je relativizovano i sve je dovedeno na nivo rijaliti programa. Jedna takva situacija, koja je prilično ozbiljna – nama danas deluje kao nešto sa čime se malo šalimo svi, ali to je ozbiljna situacija, nekome služi da počne da prodaje novine. Tri sata nakon toga su se na portalima pojavile vesti da je čovek pokušao da otme avion. Situacija u avionu i to su dve potpuno različite stvari", kaže predsednik RK Vojvodina Milan Đukić.

Medijski stručnjaci kažu – tabloidi koji bezobzirno izvrću istinu ne krše samo profesionalne standarde, već često i podstiču ksenofobiju. "Često se vidi da kada mediji izveštavaju o nekim senzacijama koje tretiraju osetljiva društvena ili politička pitanja, ili neki događaj koji ima reference na svetske događaje, kroz taj proces isplivavaju brojne predrasude i stereotipi koje veoma često govore o samom društvu u kom živimo", smatra Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Prema nezvaničnim informacijama, američki državljanin koji je izazvao incident je psihički labilna ličnost i u Srbiju je putovao kako bi ga porodica odvela na lečenje. Njemu je određen pritvor i u utorak će biti izveden na saslušanje.
  • Ex Chapman

    08.12.2015 08:19
    ko ima uši da sluša...
    zamislite kakvim nam sve glupostima pune glavu svakodnevno! i onda kao Ameri glupi veruju sve što im CNN kaže, ne misle svojom glavom, nemaju pojma o Srbiji. a šta zna prosečan Srbin o svetu izvan svog sela osim što mu kaže RTS ili Pink? preuveličavanje, spinovanje, selektivno izveštavanje, čak i prosto izmišljanje (laganje) - i kako običan čovek to da proveri? čak i natprosečno inteligentni prosto nemaju vremena da se bave time (osim ako im to nije posao, u kom slučaju su i oni deo sistema, tako da... hm)! radiš svoj posao, informišeš se o onome što ti je bitno u svakodnevnom životu (npr. naročito popularni izveštaji o stanju na putevima, vremenu), pratiš kako ti je dete u školi, nabavka, plaćanje računa... slobodnog vremena što ti ostane "potrošiš" na bliske osobe ili (ako si sebičan) na neki hobi. mislim ko koristi svojih 30 slobodnih minuta dnevno da bi proveravao istinitost u medijima?
    što reče onaj filozov - obaveza intelektualca danas je da bude neinformisan. jedini lek je da budeš "neinformisan" - nemoj da čitaš/slušaš/gledaš medije i tako ćeš jedino izbeći da ti ne pune glavu glupostima. ja o ovom "incidentu" u avionu nisam ništa znao dok mi žena nije rekla da su neki sportisti uhvatili džihadistu koji je pokušao da obori avion. to su njoj rekli mediji. zato mi je ova vest i privukla pažnju - znači nije bilo teroriste, već samo običan nervni bolesnik koji se možda užasno uplašio letenja ili zatvorenog prostora. vikao je da hoće da izađe iz aviona! znači niko nije hteo da obori avion, ni da uđe u kokpit, nikon nisu tukli. putnik je prosto počeo da se ponaša "neuračunljivo" pa je posada zamolila rukometaše da ga pripaze da ne napravi neku glupost.
    e sad stavite prst na čelo i razmislite: da li svet koji gledate na TV zaista postoji ili je plod mašte onih koji prave TV? Matrix?
  • Lala

    08.12.2015 07:56
    mislim da bi..
    poligraf odradio posao, evo prilike da se Nesa Poaro opet istakne
  • Dobar Krojač

    08.12.2015 07:00
    Prava mera stvari
    Momke je primio Predsednik, o'ma , na brzinu, samo ga je RTS pretekao, ali od ordenčića-ništa.
    Da je bilo opasnije, kitio bi se Toma tuđim perjem malo više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti