Osnovci u Stepanovićevu bez užine zbog duga škole

Učenici koji pohađaju OŠ "Aleksa Šantić" u Stepanovićevu zbog blokade računa časove prate gladni, a škola je u stanju raspada.
Učenici koji pohađaju OŠ "Aleksa Šantić" u Stepanovićevu zbog blokade računa časove prate gladni, a škola je u stanju raspada.

Nagomilani dugovi ove škole, za koje roditelji dece krive bivšeg direktora Đorđa Ivanovića, doveli su do nove blokade računa 19. maja ove godine i rastućeg nezadovoljstva življa i novog rukovodstva, koje za sada nema podršku gradskih organa u rešavanju problema.

Roditelji 151 mališana koji pohađaju školu okupili su se sinoć i razgovarali o situaciji koja je gora sa svakim danom, a može da rezultira i zatvaranjem škole.

"Deca u školi ne dobijaju užinu i obroke u dnevnom boravku, iako su njihovim roditeljima uručena rešenja od Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu u Novom Sadu, prema kojima na to ostvaruju zakonska prava. Škola se obratila upravi sa molbom da pronađu način kako deci da obezbede ishranu, jer je to nemoguće činiti transferom novca preko blokiranih školskih računa. Način za to nije pronađen, tako da pojedini učenici provode i po osam časova u nastavi i dnevnom boravku, bez ikakve hrane ili u najboljem slučaju dobiju pola sendviča od dece kojima su roditelji spakovali užinu za taj dan", navodi se u pismu roditelja.

Kako kažu, prozori na spratu zgrade su dotrajali sa trulom drvenom stolarijom i većina je nestabilna, pa je zakucana i ne može da se otvara. Sanitarni inspektor je dva puta odlagao izvršenje mera, ali zbog stepena ugroženosti bezbednosti dece, to više nije moguće i ako se ubrzo ne preduzmu odgovarajuće mere, uslediće zatvaranje škole.

"Grad, kao i pokrajina kao i republika, su gluvi. Ali ne nagluvi, nego baš gluvi! Nemo prolaze dani, svaki novi dan donosi novu zabranu, novo dugovanje, novu kamatu.... Ja, kao penziner sa dosta malim primanjima, otišao sam u poštu da vidim kako da uplatim bar deo za decu koja nemaju užinu, kako čujem, već četvrti mesec. Imamo zlatnu decu. Imamo šampione, imamo zdrave potomke.... Nekom to smeta", smatra anonimni penzioner koji se obratio pismom.

OŠ "Aleksa Šantić" ušla je u radni spor sa nastavnikom 2003. godine, koji je izgubila. Dugovi su počeli da se gomilaju, rezultirali su prvom, trogodišnjom blokadom računa 2010 - 2013. godine, a u međuvremenu su rasli i drugi troškovi. Kako za 021 kaže aktuelna direktorica škole Svetlana Keleman, račun je blokirao dug od 2,5 miliona, dok je ukupan dug škole prema svim činiocima - dobavljačima, pekarama, javnim preduzećima, veći od sedam miliona dinara.

"Kad je bila prva blokada, nadležni nisu reagovali i rukovodstvo škole je taj dug u vrednosti blokade pretvorio u novi dug, uzevši pozajmicu koji su vratili od namenskih sredstava, učinišvi budžetski prekršaj. Taj dug nije rešen i rezultirao je ovom situacijom. Kada bismo rešili barem blokadu računa, postojao bi uslov da nekako krenemo da saniramo i ostalo, ali za to treba uključenje svih nadležnih", kaže Keleman.

Ona dodaje da je skoro svakodnevno u Gradskoj kući, ali da za sada ne postoji zajednički jezik sa čelnicima.

"U GU za obrazovanje ima obećanja, ali ovo je za mene proces koji se vrlo sporo odvija. Potrebno je uključiti više institucija, uprave, veće, gradonačelnika, potrebna je saradnja i nadamo se da ćemo obraćanjem u javnost inicirati njihovu zajedničku akciju, jer je stanje postalo urgentno", objašnjava direktorica za naš portal i dodaje da nije vreme za prebacivanje odgovornosti.

Ona napominje da su određeni roditelji raspoloženi za radikalnije poteze, ali da, za sada, želi da se problem rešava na miran način.

Škola je ranije pokušala da prodajom školske imovine na licitaciji olakša dugovanje, ali niko nije bio zainteresovan za kupovinu. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • roditelj jednog deteta iz te s

    17.12.2015 17:59
    Obezbedite da se skola ne zatvori,deca nisu gladna
    Vidim da se postavlja pitanje hrane i da su deca gladna!Ne verujem da ima i jedan roditelj u Stepanovicevu da ne moze svom detetu obezbediti i napraviti sendvic svom detetu!Ja sam isao u skolu tako sto bih ujutru pre polaska popio belu kafu i jeo tek kada dodjem iz skole!Tako celu osnovnu skolu i bogiu hvala bio uvek odlican ucenik!Malo smo postali razmazeni!Treba obezbediti pre svega da deca mogu da idu u tu skolu,da se deblokira racun,koji je blokiran pre svega zbog postupaka bivseg direktora,ali i onih koji su ga podrzavali,jedno 80 posto nastavnickog veca te skole,sto je isto sramota!Znaci treba obezbediti da deca iz sela mogu ici u selo u skolu,jer kuda sa njima ako se ne daj boze zatvori!To je glavni problem,a ne hrana!Pa ima skola u Srbiji gdje se ucionice jos greju na bubnjare,ali ipak rade!
  • 15.12.2015 12:11
    Obaška problem koji je evidentan, ali ne razumem roditelje koji deci ne pakuju užinu, nego ih puštaju da ne jedu ili da jedu splačine iz školske kantine.
  • Novosadjanka

    15.12.2015 11:46
    čekajte, čekajte...
    ako me pamćenje služi, ista ova priča je bila pre godinu-dve. jel tako? i, šta se desilo? ceo dug je ispatio bivši učenik i sve je bilo ok. isto je bila licitacija na koju se niko nije odazvao i tako redom.... ispravite me ako grešim! bivša vlast...my a..!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti