Podela akcija "Dnevnika" zaposlenima

Posle tri neuspela pokušaja prodaje "Dnevnik AD", danas je u novinama objavljen poziv za upis besplatnih akcija za zaposlene i bivše zaposlene.
Posle tri neuspela pokušaja prodaje "Dnevnik AD", danas je u novinama objavljen poziv za upis besplatnih akcija za zaposlene i bivše zaposlene.

U oglasu Agencije za privatizaciju se navodi da je procenjena vrednost "Dnevnika AD" 894 miliona dinara i da se deli 70.426 akcija, pri čemu jedna vredi 10.000 dinara. Akcije koje se ne budu podelile zaposlenima i bivšim zaposlenima će biti prebačene Akcijskom fondu, a upis za akcije će trajati do 30. decembra u 15 časova.

Prema procenama da ima i preko 2.000 ljudi koji imaju pravo da upišu akcije "Dnevnika", pri čemu je velika nepoznanica koliko njih je svojevremeno uzelo "Dinkićeve akcije JAT-a, Telekoma i Aedroma" koje ih isključuju sa spiska za upis. "Dnevnik AD" je bilo jedno od retkih preduzeća koje je čak tri puta ponuđeno na prodaju u ovoj godini, a iako je cena sa 3,7 miliona evra smanjena na 2,4 miliona dinara, kupaca nije bilo.

Inače, nepoznanica je šta će se desiti posle Nove godine kada se završi podela akcija, jer Agencija za privatizaciju tada prestaje sa radom, a prema nekim tumačenjima slediće formiranje Skupštine akcionara i nove uprave preduzeća.

Direktor "Dnevnika AD" Svetozar Karanović kaže za 021.rs da očekuje da će preduzeće nastaviti da radi i narednih godina i da će biti uspešno. On navodi da problema u poslovanju ne bi bilo da nema dugova iz ranijeg perioda, i ističe da je Zakon i predvideo podelu akcija trenutno i bivšim zaposlenima, kao i penzionerima kako bi se omogućilo da medij nastavi da radi. U izjavi za 021.rs kaže da će, pošto se podele akcije, preostale biti predate Akcijskom fondu koji će ih prodati, mada nema zakonskog roka u kome to mora da se obavi.

- Pretpostavljam da će neko kupiti akcije od Agencijskog fonda i time možda postati većinski vlasnik, ali još je rano o tome govoriti. Ono što je sada bitno je da je ovo nastavak privatizacije Dnevnika sa jednim ciljem, da medij nastavi da živi ako radnici prihvate da preuzmu akcije, jer prihvatanje akcije nije samo privilegija. Možda će te akcije imati vrednost, ali akcionari će imati obavezu da održavaju "Dnevnik" i da izdanja nastave da žive. Imaće obavezu da radnici zadrže radna mesta i to bar pet godina - navodi Karanović.

"Dnevnik AD" od vlasništva ima nekoliko listova, od kojih je "Poljoprivrednik" najčitaniji, ali njegova vrednost je mnogo veća kada se gleda zemljište, jer se zgrada sa okolnim placem nalazi na Bulevaru oslobođenja, jednoj od najskupljih građevinskih lokacija u Novom Sadu. Dodajmo i da je iz "Dnevnik AD" pre desetak godina izdvojen list "Dnevnik" koji se i dalje nalazi u istoj zgradi, ali je i danas nejasno ko je tačno vlasnik ovog lista.

  • Tanja

    25.02.2016 12:37
    samo 2 nedelje!
    Da li ce biti i drugi krug podele akcija...ovo je bilo suvise kratko..samo 2 nedelje!ima puno bisvsih radnka kojui nisu stigli da upisu akcije a imaju i te kako prava na to!
  • Inspektor Višekruna

    15.12.2015 10:21
    Bojim se
    Da se ne ponovi stra priča, odlazak u stečaj i para od akcija nema. 2,4 miliona dinara i nisu neke pare, pa ako ih niko nije kupio, mislim da im je budućnost nije svetla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti