Ekonomija i pravo nisu više u modi

Do juče najatraktivniji smerovi na Novosadskom univerzitetu više nisu aktuelni, što pokazuju podaci da je na Pravnom i Ekonomskom fakultetu ostalo po više stotina nepopunjenih mesta.
Do juče najatraktivniji smerovi na Novosadskom univerzitetu više nisu aktuelni, što pokazuju podaci da je na Pravnom i Ekonomskom fakultetu ostalo po više stotina nepopunjenih mesta. Prema podacima ovih fakulteta, na pravu će amfitetri biti prazniji za gotovo 200 brucoša, dok je na ekonomiji ostalo čak 530 slobodnih mesta. Manjak interesovanja za ove smerove obajšnjava činjenica da upravo vlasnici diploma ova dva obrazovna profila najduže čekaju na birou, što nam potvrđuje i Miodrag Dražić iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Što se tiče naše evidencije, primećena je višegodišnja tendencija da su diplomirani pravnici i diplomirani ekonomisti suficitarni na tržištu rada. Tokom Vladinih akcija poput „Prve šanse“, broj nezaposlenih pravnika i ekonomista se smanji, ali generalno diplomci ovih obrazovnih profila imaju problema sa pronalaženjem posla", navodi načelnik za posredovanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Dražić smatra da je nekim srednjoškolcima bolja ideja da svoje afinitete ostave po strani, i da pri se pri izboru zanimanja odluče za neke od deficitarnih smerova. Prema njegovim rečima, svršeni studenti tehničkih smerova mnogo lakše pronalaze posao od diplomiranih ekonomista i pravnika. "Ako se odluče za neke od "nepopularnih" smerova, manja je opasnost da će biti u dugoročnoj nezaposlenosti. Možda to nije u skladu sa nekim njihovim mladalačkim snovima, ali ako sa praktične strane, to je mudar potez", navodi Dražić.

Kako za 021 kaže rektor Novosadskog univerziteta Milorad Vesković, tačno je da zabeležen manjak interesovanja za ove smerove, ali to pripisuje činjenici da je ova generacija brucoša populacijski manja od prethodnih.

"Ova, pedeset druga generacija, je kao populacija manja od prethodne, i broj prijavljenih studenata je praktično proporcionalan onom što smo očekivali", kaže Vesković.

Studenti ekonomije su se i ranije žalili na previsoke školarine, plaćanje prebačaja iz Subotice u Novi Sad, kao i naplaćivanje svega i svačega, poput molbi dekanu ili rentiranja lampica za projektore. Studenti sa prava se nisu toliko žalili na visinu školovanja, koliko na probleme u pronalaženju posla nakon sticanja akademskog zvanja. (M.Sovilj)

  • bns

    06.07.2011 09:31
    Zar nije jasno da su se klinci preorijentisali na privatne fakultete iz oblasti ekonomije i prava? Zašto da ih drndaju i muzu na državnim fakultetima, kada će brže i lakše završiti privatne? Takođe, kada je reč o poslu - meni se čini da se ekonomisti, menadžeri i slični profili lakše zapošljavaju, jer inženjere niko sem kladionica neće. Ovo je iskustvo mojih kolega, diplomiranih inženjera. Jednostavno, jako se teško pronalazi posao u struci.
  • dule

    06.07.2011 08:18
    @Raja
    U pravu si ti al šta to vredi kad se onda svi oni lepo učlane u stranke i sisju li sisaju (krv nama ostalima).
  • Raja

    06.07.2011 02:46
    Samo napred, to su prave skole!
    Svim srcem podrzavam sve mlade ljude koji zele da upisu Pravo ili Ekonomiju. Zao mi je sto ih ove godine nije bilo vise. To su briljantni fakulteti koji se sa vrlo malo truda lako zavrse. To vam onda stvori lepu iluziju da nesto kao znate, da ste vazni, da pripadate fakultetski obrazovanoj eliti i da svi zele da vas zaposle. Nemojte ni slucajno da pokusavate da upisujete Masinski ili, nedaj boze, Elektrotehnicki fakultet. To nekako nije "in", mora dosta da se uci, mozete na poslu i da se uprljate, a ako to i zavrsite onda vam treba jos dve cele godine da usput, uz neki posao ili hobi, zavrsite Pravo ili Ekonomiju. Sto je vise pravnika i ekonomista, bice manje konkurencije za inzinjere i u Srbiji a bogami i u inostranstvu. Samo napred i spremite se na grickanje noktiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti