Apoteke nisu spremne za prikupljanje farmaceutskog otpada

Novosadske apoteke koje rade u sastavu Apotekarske ustanove Novi Sad još nisu počele da prikupljaju farmaceutski otpad od građana, iako su čelnici grada i Apotekarske ustanove to najavili pre dve nedelje kada je počela da radi dnevna transfer stanica.
Novosadske apoteke koje rade u sastavu Apotekarske ustanove Novi Sad još nisu počele da prikupljaju farmaceutski otpad od građana, iako su čelnici grada i Apotekarske ustanove to najavili pre dve nedelje kada je počela da radi dnevna transfer stanica. U gradskim apotekama trenutno nisu postavljene ni specijalne kante u koje bi građani odlagali otpad.

Umesto da preuzmu kesu punu lekova sa isteklim rokom trajanja, reporteru Bete su zaposleni dali cedulju sa ispisanim brojem telefona Transfer stanice i radnim vremenom tokom koje građani mogu predati otpad. U Transfer stanici su rekli da kante za odlaganje farmaceutskog otpada još nisu postavljene u apotekama i da građani mogu da predaju lekove sa isteklim rokom samo kod njih od 7.30 do 14.30 sati.

Prema njihovom očekivanju, građani će to moći da učine u apotekama naredne nedelje, kada se očekuje distribucija kanti, ali su iznenađeni što su u apotekama odbili da prime lekove jer i sami dostavljaju farmaceutski otpad u Transfer stanicu. Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i ministar za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić otvorili su 22. juna Transfer stanicu za prikupljanje lekova sa isteklim rokom.

U Srbiji se godišnje baci oko 460.000 tona medicinskog i farmaceutskog otpada, od čega 90 odsto farmaceutskog otpada čine lekovi sa isteklim rokom trajanja koji potiču iz domaćinstava.

  • 06.07.2011 05:52
    1ns
    Naravno da apotekari nisu spremni za sakupljane starih lekova

    od STARIH LEKOVA NEMAJU KORISTI, ne mogu ih vise prodavati
  • Jazz

    05.07.2011 21:23
    Prikupljace se otpad kada Dulic registruje svoju firmu za tu namenu....
  • Cica_NS

    05.07.2011 16:49
    a sto se cudite..
    .. znate li da u NS nema gde da se odlaze staklo?
    po recima ekoloske i sanitarne inspekcije, u Novom Sadu ne postoji kontejner za staklo, pa se sa istim mozete slikati. Zasto bi postavljali mesta za otpad lekova?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti