U Neimaru obećane plate, očajni radnici i dalje u štrajku

Radnicima nekad vrlo uspešne građevinske firme "Neimar" danas će biti isplaćene plate za januar i februar, dok će im ostale zarade, koje nisu primali preko pola godine, gazda uplatiti do kraja nedelje.  
Radnicima nekad vrlo uspešne građevinske firme "Neimar" danas će biti isplaćene plate za januar i februar, dok će im ostale zarade, koje nisu primali preko pola godine, gazda uplatiti do kraja nedelje. Kako za 021 kaže predsednik štrajkačkog odbora u ovoj firmi Milomir Pešterac, inspekcija rada je naložila većinskom vlasniku da mora da isplati radnike u najkraćem roku.

"Dobili smo čvrsto obećanje da će nam danas u toku dana gazda isplatiti plate za prva dva meseca, bez 30% januarske plate koja nam je isplaćena. Ostatak ćemo dobiti do kraja nedelje, bar tako kaže", navodi Pešterac.

Za svaki slučaj, radnici "Neimara" ostaju u generalnom štrajku dok god im novac ne legne na raču, jer su i prethodnih dana dobijali obećanja koja nisu ispunjena. Oni su počeli da štrajkuju juče.

Kako nam je rekao poverenik sindikalne organizacije u ovoj firmi Vladimir Gvozdenović, do štrajka je došlo jer je poslodavac potpisao da će zaostale zarade biti isplaćene do kraja prošle nedelje ali na račune radnika nije legao ni dinar. Prema njegovim rečima, ukoliko na račune legne deo obećanih plata, protest će biti zamrznut na neko vreme.

"Čekamo da vidimo šta će se desiti. Ako nam isplati, prekinućemo protest i opet najverovatnije napraviti neki sporazum. Ništa nam ne preostaje nego da se nadamo da će sve biti u redu", kaže Gvozdenović za 021.

Zaposleni u nekadašnjem građevinskom gigantu i ranije su govorili da su problemi u radu preduzeća došli sa privatizacijom 2006. godine. Rukovodstvo je od tada menjano u nekoliko navrata, a od 6.000 zaposlenih ostalo je da radi svega nekoliko desetina. (M.S.)

  • Putar

    14.07.2011 19:26
    Putar
    Jeste Zorane a sto onda svi kukate sad na demokratiju kada nema plata pa sad udri kazete motkom po jkp hteli ste demokratiju ako je vama bolje da ovom drzavom vladaju 5 ljudi super onda nemojte da kukate za plate i ostalo JA SAM GLASAO ZA ZUTE DA ZNATE ALI POSLE OVOGA STO SU URADILI U NS NIKAD VISE DOK SAM ZIV LOPOVLUK I TO NA KRUPNO NE ZNAM SAMO ODAKLE JE PAVLICIC RODOM BAS ME ZANIMA DA NIJE VOJVODJANIN? Fali motka al po direktorima i bahacenju daj jos malo dok sam na vlasti a niko ne odgovara nizasta
  • Zoran021

    13.07.2011 09:59
    uspešne firme
    U socijalizmu su sve firme bile uspešne jer nije postojala tržišna ekonomija nego dogovorna ekonomija.A plate su bile isplaćivane iz budžeta na štetu onih firmi koje su stvarno bile uspešne.I nemojte da pričate da je socijalizam bio super kad nije!
  • 13.07.2011 05:00
    ns
    Sve novosadske firme su bile uspesne, NEIMAR je nekada radio i van SFRJ, ko to ne zna il nije iz VOJVODINE il se NIJE bio u to vreme rodio ili SVSNO LAZE

    a Zlatibori i ostale takve firme radile po Sbrbiji
    ima i po neka srbijanska firma koja je isla vani da radi, Mostogradnja npr i jos par...
    a Crnotravci su dolazili u VOJVODINU da rade kao SEZONSKI RADNICI, sada su postali glavni PROJEKTANTI i IZVODJACI

    Sta urade 90-te godine, SM, sve sto nije valjalo izbacio na povrsinu i eto nam posledica...
    kvalitet se STVARA i NEGUJE, samo od iverice nikad ruzino drvo nece postati cak ni FOSNA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.