Puno posla za Hitnu pomoć zbog vrućina

Zbog tropskih temperatura, novosadska Hitna pomoć ponovo je imala pune ruke posla.
Zbog tropskih temperatura, novosadska Hitna pomoć ponovo je imala pune ruke posla. Kako za Radio 021 kaže dežurni lekar Emil Krombholc, u ponedeljak je bilo oko 20% više intervencija zbog toplote.

- Zbog ovih vrućina smo imali mnogo više posla, uglavnom zbog pogoršanja simptoma hroničnih bolesti kao što su astma i kardiovaskularni problemi. Imali smo zabeležene i slučajeve reakcije na visoku temperaturu koja odgovara toplotnom udaru - kaže Krombholc. Lekari su juče intervenisali i zbog kolapsnih stanja uličnih i pijačnih prodavaca, ali i zbog sunčanice na gradilištima.

Ovakvo vreme za posledicu ima umor, pad koncentracije, nesanice kod ljudi, te se treba zaštititi i od štetnog sunčevog zračenja, uzimati dovoljno tečnosti, ali nadoknaditi i gubitak soli zbog znojenja. Prema rečima Krombolca, hronični bolesnici bi trebalo da izbegavaju izlaganje visokim temperaturama, a u ovo doba godine pogotovo je bitno da lekove uzimaju na vreme.

U Hitnoj pomoći napominju da niko ne bi smeo da izađe na ulicu bez vode i savetuju da je najpametnije da se između 11 i 17 sati ostane u hladovini ili u rashlađenom domu. Takođe, ne preporučuju boravak u klimatizovanim prostorijama, jer pacijenti često obole od respiratornih upalnih procesa zbog naglog prelaska iz spoljašnje sredine u klimatizovane prostorije. Takođe se savetuje izbegavanje jake hrane.

Pad temperature očekuje se tek za vikend.

  • Jazz

    12.07.2011 07:39
    Ako baš nije hitno...zaista treba ostati kod kuće a kretati se ranije ,ujutro, ili posle 19h...
    Nositi flašicu vode ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.