Za javne nabavke troše više nego što bi trebalo

Gradska preduzeća i uprave će za javne nabavke i dalje trošiti više para nego što bi trebalo.
Gradska preduzeća i uprave će za javne nabavke i dalje trošiti više para nego što bi trebalo.

Iako je još na početku svog mandata gradonačelnik, Igor Pavličić, najavljivao formiranje gradske uprave za javne nabavke, to se još nije desilo, što znači da će se pojedinačnim nabavkama i dalje postizati nepovoljnije cene na štetu poreskih obveznika. Kolika je šteta zbog toga što se ono što je potrebno gradskim institucijama ne nabavlja s jednog mesta nije moguće precizno izračunati, baš kao što ni u Gradskoj kući nije moguće saznati da li će i kada takvo stanje biti promenjeno.

Ko bi radio za 60.000!?

Ipak, gradonačelnik je ranije izjavio da bi problematična bila visina zarada zaposlenih, s obzirom na nivo odgovornosti koju bi imali u takvoj službi. "Kod nas kad bi neko sad radio u toj upravi koju smo zamislili imao bi platu 50-60.000 dinara. Niko nije spreman da radi za te pare, a da raspolaže sa pet, šest ili sedam milijardi. I to je ono s čime mi kao društvo moramo da se suočimo. Mi moramo da platimo ljude da bi mogli ozbiljno da rade posao i kontrolišu druge. To je jedna pretpostavka. Druga pretpostavka je politička volja koja mora da postoji", izjavio je Pavličić.

Gradonačelniku je, međutim, jasno koliko bi se novca uštedelo kada bi se javne nabavke realizovale u okviru jedinstvene gradske uprave: "Nije logično da svako preduzeće posebno kupuje naftu, da svako preduzeće kupuje neki potrošni materijal posebno. Ako bismo te stvari objedinili, mi bismo u budućnosti imali veće uštede".

Centralizovane nabavke štede novac i smanjuju korupciju

Osim što bi se uštedelo, centralizovanjem javnih nabavki smanjila bi se i korupcija, kaže programski direktor nevladine organizacije "Transparentnost Srbija", Nemanja Nenadić. "Ne postoji zakonska obaveza da se tako nešto uradi, da se javne nabavke centralizuju, ali to može biti jako korisno. Može biti veoma korisno ne samo zbog suzbijanja korupcije, već jednostavno iz razloga što, ako se nabavlja više dobara od jednom, moguće je dobiti veći popust na količinu", objašnjava Nenadić.

Sprovođenjem nabavki na jednom mestu bilo bi ih lakše kontrolisati, pa bi se tako mogla smanjiti korupcija. Obaveza javnog oglašavanja, istovremenog otvaranja ponuda i izbora najpovoljnije, nije sporna, ali se kod nas malo obraća pažnja na to da li se propisivanjem uslova javnih nabavki, u zamenu za mito, favorizuju određeni ponuđači.

Lako se krade na javnim nabavkama

Takođe, malo ko se kod nas pita da li je u određenom trenutku nešto baš bilo potrebno kupiti, kaže Nenadić. "Naravno, i samo obavljanje posla, ono što dolazi nakon zaključenja ugovora, je oblast koja je nedovoljno osvetljena, koja ne podleže obavezama koje postoje u samom postupku kada se sprovodi tender. I zbog toga u velikoj meri, nakon zaključenja ugovora, može doći do korupcije i oštećenja javnog interesa, time što će se progledati kroz prste nekome ko ne uradi svoj posao kako treba", objašnajva programski direktor "Transparentnosti". Ne treba zaboraviti ni anekse ugovora, kojima se, kada svi zaborave na nabavku, suštinski mogu menjati uslovi postavljeni prilikom pokretanja postupka.

Uvođenjem jedinstvene službe za javne nabavke u Novom Sadu, poput Agencije za javne nabavke koju ima Beograd, ovi problemi ne bi bili rešeni, ali nema sumnje da bi se moglo znatno uštedeti i uticati na smanjenje korupcije. (Dejan Stojičić)

  • ZoranNS

    24.08.2011 09:23
    Javne nabavke su tajne nabavke
    Sve vlade su do sada krale šakom i kapom preko javnih nabavki, nema izuzetaka, od popva do predsednika namanje opštine, sređivanje ove oblasti se nikome ne isplati. Gospodin Pavličić i ne mora da angažuje novu radnu snadu sa posebnom platom samo neka reorganizuje gradsku upravu i sve one koji su višak a primaju platu neka angažuje u sjedinjavanju i kontroli javnih nabavki, da je hteo mogao je to uraditi davno.
  • Ja

    23.08.2011 17:26
    Lupetanje
    Sve je ovo lupetanje kao neko se nervira i brine za nesto.Sioak jebe se njima za njih je sve pa i lupetanje posao.
  • Begečka nana

    22.08.2011 10:07
    Kada bi prvi koji bude nahvatan u krađi bio uhapšen i u kratkom roku osuđen na zatvorsku kaznu (i prinudni rad za vreme izdržavanja kazne-ne bi morali toliki putari da rade bez plate), sa nemogućnošću ponovnog zapošljavanja u javnom sektoru, broj ovakvih malverzacija bi se smanjio i smanjivao bi se sa hvatanjem svakog novog prestupnika. Vrlo brzo bi se malverzacije u javnim nabavkama (i šire)svele na statističku grešku. I ljudi bi srećni radili za 60.000 jer tokiko ne mogu da zarade kod privatnika, ma koliko vredni bili. Problem je vrlo lako rešiv, ali nikom ne pada na pamet da ga reši onako kao treba i do kraja, jer svi imaju putera na glavi. A mi, poreski obveznici, treba to da pojedemo sa maslom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti