U nedelju protest i u Novom Sadu: Informer pokazao koliko su odsutni poštovanje i podrška žrtvama

Protest za koji je povod objavljivanje intervjua sa silovateljem u "Informeru" održaće se i u Novom Sadu u nedelju, 2. oktobra.
Protest organizuje neformalna grupa građanki i građana kojima je podršku objavom na Instagramu oglasila i "Ženska solidarnost", neformalni kolektiv koji je organizovao okupljanje u Beogradu ispred redakcije "Informera".

Organizatori za 021.rs navode da protest u Novom Sadu organizuje spontano okupljena grupa građana, te da su sve organizacije dobrodošle u svojstvu građana, ali bez obeležja. 

Kako kažu za naš portal, objavljivanje intervjua i sve što je usledilo je samo povod za protest koji treba da ukaže na šire probleme u našem društvu.
 
"Slučaj Igora Miloševića nije izolovan. Informer je pokazao na koji način se doživljava tema silovanja i koliko su odsutni poštovanje i podrška žrtvama. Ne protestujemo samo za trenutnu bezbednost žena u Srbiji, već sa ciljem dizanja svesti o većem problemu koji dovodi do ovakvih situacija. Bezuslovno puštanje na slobodu ovog zločinca, koji očigledno i nakon odslužene kazne predstavlja opasnost, uvreda je za sve žrtve silovanja u našoj zemlji", navode u odgovoru za 021.rs.
 
Na pitanje da prokomentarišu to što je Igor Milošević priveden nakon intervjua i prijave "Informera", kažu da je to neki vid pokušaja da se "operu ruke".
 
"Pre ponovnog hapšenja silovatelja tvrdnja je bila da je to jednostavno novinarstvo i da nije opravdano buniti se. Takođe, hapšenje Igora Miloševića ne rešava suštinu problema. Informer je svojim senzacionalističkim novinarstvom doprineo banalizaciji silovanja, zastrašivanju naroda i dao platformu nasilniku umesto žrtvama", ističu.
 
Organizatorke i organizatori protesta zahtevaju povlačenje intervjua i svih sadržaja u vezi sa intervjuom sa svih platformi, kao i javno izvinjenje "Informera" žrtvama silovanja i građanima Srbije. 
 
Oni takođe traže uzimanje u obzir uvođenja obavezne evaluacije potencijalno opasnih zločinaca pred istek kazne.
 
Okupljanje je na Trgu slobode, kod spomenika Svetozaru Miletiću, u 18 časova.
Podsetimo, nakon što je "Informer" objavio intervju sa Igorom Miloševićem, "Ženska solidarnost" organizovala je protest ispred redakcije ovog lista. Na protestu je jedna demonstrantkinja šutnula glavnog urednika Dragana Vučićevića, nakon čega je tužilaštvo ekspresno reagovalo. Igor Milošević priveden je u petak i to zbog ugrožavanja sigurnosti novinarki "Informera" koje su ga intervjuisale.
  • w

    02.10.2022 20:15
    @Magi
    Nije ni Danas nesto mnogo bolji,ne zaboraljam tekst u kojem je uvredio zrtve masakra kod Kravce u BIh i to sve nazvao famom(!),nesto se ne secam da je neko isao da protestvuje sto su pocinioci tih ratnih zlocina jos uvek na slobodi i sto list registrovan u Srbiji besramno vredja porodice civilnih zrtava rata od kojih su mnoge bile deca sa jedinom greskom da su se rodila sa srpskom nacinalnoscu.
    https://www.danas.rs/vesti/drustvo/od-borbe-za-prezivljavanjem-fadile-mujic-stvorila-se-fama-o-masakru/

    Informer jeste najgore smece,a novinarstvo polako izumire jer i ova naizgled ugladjenija medijska glasila poput Danasa,su nista drugo do propagandna sredstva politickih struktura.
  • Magi

    02.10.2022 11:06
    Dugo sam imala neku dozu sazaljenja prema nekim penzionerima i siromasnim sugradjanima kada vidim u radnji da se vrte pola sata i na kraju u korpi bude jedna pasteta ili samo hleb, ali mi se pocelo gaditi kada u mnogo slucajeva pored tog najjeftinijeg hleba u korpi vidim da lezi i Informer
    Nema veze sto je jeftin, neka ga ne kupe dva dana i neka kupe pola kg voca
    U autobusu ih gledam, zapusteni, iscepani, zarasli u kosu, i svako u ruci nosi Informer, da ti se smuci koliko su zamlaceni
    Oni ga ipak plate, jer to nije besplatno
    Nije pitanje siromastva, pa ga oni kupuju jer je najjeftiniji (ako je do novca neka dva dana ne kupe Informer a jednom Danas) vec sto je najveci svinjac u kome zapravo oni vole da se valjaju
    To je tuga
  • G

    02.10.2022 09:37
    G
    Nema nista od ovoga! Srbij je zauvek propala u Kriminal gde su svi u korupciji a parama niko nemoze odoleti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.