Nekom Udba, nekom Sudba

Kada kažete da je intervju sa silovateljem skretanje pažnje sa pravih problema, na šta tačno mislite pod "pravi problemi"?

Analitičari, tviteraši, pa i neki novinari nisu prezali od iskazivanja stava "ko ovu dramu režira", dok su se žene organizovale da idu ispred redakcije "Informera" i pokažu im šta tačno misle o njihovom intervjuu sa višestruko osuđivanim silovateljem povratnikom.

Od tih sveznalica mogli smo čuti da su u "intervju sa silovateljem umešane ruke nekog sa Andrićevog venca".

"Naučili smo - taj sistem služi da se odvuče pažnja od njemu mnogo neprijatnijih i bitnijih tema. I uspeva", napisao je pobedonosno jedan od njih koji je "prozreo u srž problema". 
 
"Ubacila Udba kosku sa silovateljem", tvrdio je drugi. 
 
U zavisnosti od toga na koju stranu naginju, pažnja javnosti se skreće sa različitih problema - za neke je to "zlokobni" popis stanovništva, za druge zaduživanje države, za treće prekid pregovora sa Evropskom unijom. Nekako je zajednički imenilac u gotovo svim konstatacijama "Kosovo" ili, što bi jedan napisao - "najvažnije nacionalno pitanje".
 
Dok oni razbijaju glavu misleći o tome šta to ova vlast krije od nas, ženama razbijaju glave njihovi muževi, žene siluju njima bliski ljudi, ali i serijski kriminalci na ulicama. Na protestu održanom pre dva dana bilo je dosta mladih žena, onih kojima je od kada znaju za sebe Kosovo glavni problem, sa koga niko ne skreće pogled dok njih ubijaju u "sigurnim" domovima. Ni taj jedan trenutak pravedničkog besa nije im dozvoljen, jer dobra žena ne privlači pažnju na sebe. Ona ćuti i trpi.
 
"To je novinarstvo"
 
Megagrozota je predstavljena kao "megaekskluzivni" intervju i samim tim je diskreditovano ono čime dva dana kasnije pokušavaju da se "operu". Sada govore da je reč o pravom novinarstvu i da su oni želeli da ukažu na društveni problem kako bi se promenili zakoni i kako bi žene bile bezbednije.
 
Gde je bilo razmišljanje o sigurnosti žena kada ste njihove strahove eksploatisali zarad klikova i profita?
 
Novinarstvo, ne samo u Srbiji, često ume da sklizne u propagandu i senzacionalizam. Sada nije skliznulo već se strmoglavilo u najgori mulj. Žrtve su dodatno žrtvovane, stare traume su probuđene, a svim ženama je, po milioniti put u životu, stavljeno do znanja da nigde nisu bezbedne. Počinioci su, s druge strane, motivisani da posmatraju zločin kao oslobađajući čin. 
 
"To je novinarstvo", kaže glavni i neodgovorni urednik. Nije. Ne bi trebalo da bude. Ako jeste, šta mi svi radimo ovde? 
 
U idealnom svetu, način na koji se obrađuju određene teme menja se iz godine u godinu, zato što učimo nove stvari, zato što postajemo dodatno senzibilisani. Postoje smernice za izveštavanje o osetljivim temama kojima je u fokusu sigurnost žrtve. To jeste novinarstvo. 
 
Glavni neodgovorni urednik se takođe branio time da svi svetski mediji rade slične intervjue. Zaboravio je da pomene bitnu razliku da, i kada rade takve razgovore, svetski mediji ih rade tek kada su silovatelji u zatvoru i ne predstavljaju opasnost. Takođe, najčešće se pronađe mesta i za kontekst, razgovara se sa stručnjacima, istražuju se društvene okolnosti i propusti u sistemu.
 
Prema tome, novinarka koja je radila intervju koja po svom priznanju "dva dana nije spavala" jer je tražila silovatelja da joj bude sagovornik, kao ni neodgovorni urednik, nisu imali dobru nameru, ali verovatno nisu ni očekivali ovakve reakcije, jer im skandalizovanje nije strano.
 
Da li su, dakle, očekivali da će ovim pogled javnosti biti skrenut sa svih "pravih problema"? Možda, ali to govori koliko o njima, toliko i o nama.
A šta su pravi problemi?
 
Da se vratimo na promotere teorije skretanja pažnje - šta su stvarni problemi i zašto ženska bezbednost ne spada u temu koja je vrednija nego Kosovo ili je bar jednako vredna?
 
Nekom je ovaj intervju, a i protest koji je usledio, organizovala Udba, a neko zaista živi sa njegovim uzrocima i posledicama svakog dana. 
 
Samo dan nakon što su se žene, s pravom ljute, okupile ispred redakcije lista koji je, ovog puta možda na gori način nego ikada, zloupotrebio ljudsku patnju i strah, objavljene su fotografije mlade žene i majke koju je pretukao muž. U Futogu je ženu izbo njen zet. To je samo jedan dan. Da li je to dovoljno stvarno za vas? 
 
Stvarno je i to što se još uvek ženama spočitava kako treba da žive, kako da rađaju ili ne rađaju. Stvaran je strah koji je konstantan i, što je najgore, koji često potiče upravo od najbližih članova porodice. 
 
Stvarno je to što devojkama govorimo da paze da ne hodaju mračnim ulicama, da paze da se "obuku pristojno", da paze da "ne pričaju previše"... da ne izazivaju. Ćerke se vaspitavaju u konstantnom strahu i oprezu, pa se tako, nekad svesno, nekad nesvesno, na njih prebacuje odgovornost za njihovu bezbednost.
 
Ne, odgovorni su oni koji iskoriste taj mrak da im naude. Odgovorni su i ovi koji održavaju taj mrak u životu smatrajući da im sam taj osećaj nesigurnosti sa kojim žene žive daje neku superiornost.
 
Svaka ženska borba je borba svake žene
 
Trenutno traju protesti u Iranu čija je varnica bila upravo ubistvo žene, kao i generalno kršenje prava na slobodu polovini stanovništva. Mnoge žene u Srbiji podržale su ovu borbu, na šta su često dobijale pitanje "A zašto to tebe dotiče" i "A zašto ne organizujete protest podrške ženama u Srbiji". 
 
Protest podrške ženama u Srbiji je održan, ti koji su postavljali ovo drugo pitanje verovatno se nisu pojavili. A bezbednost žena u Iranu, Saudijskoj Arabiji, Avganistanu, Ukrajini ili bilo gde na svetu dotiče svaku ženu iz razloga što je vekovna borba za iole normalan položaj u ovom društvu ostala urezana u naš krvotok.
 
Osećamo je kao svoju. Osećamo se ugroženo kada su druge žene ugrožene, pre svega zbog solidarnosti, a potom i zbog toga što ako postoji i najmanji rizik da će se nešto od tih pravila, zakona, ali i tog nasilja nekako "preneti" na nas. To je taj usađeni strah. A za život sa njim potrebna je neverovatna hrabrost.
 
Nijedna nije slobodna dok sve nismo slobodne. Nijedna nije bezbedna dok sve nismo bezbedne. 
 • Elisa

  19.11.2022 18:47
  Melchiorri
  Knijge udba 2022-2023??????????
 • DANILO

  12.10.2022 05:38
  Migliore
  Knijge UDBA 2022- 2023??
 • Dušan l

  01.10.2022 07:50
  Za gavrila
  Gde ti živiš čoveče, i šta pratiš od medija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.

Reko mi Saša sa interneta

Tumarajući učmalim hodnicima interneta neretko naletim na smeće koje ljudi razvlače kao dokaz neke užasne nepravde koja se nad njima sprovodi.