Pretnje novinarki 021.rs Gorici Nikolin zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi

Novinarki portala 021.rs i Radija 021 Gorici Nikolin sinoć su na Instagramu upućene pretnje i uvrede zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Pretnje novinarki 021.rs Gorici Nikolin zbog teksta o ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi
Foto: 021.rs

Poruke su upućene u večernjim satima, a da je izveštavanje novinarke direktan povod za pretnju i uvrede govori to što je korisnik Instagrama poslao link ka tekstu u kom je Gorica Nikolin pisala o tome da je korišćenje najvećeg broja ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi pravno neregulisano.

Korisnik Instagrama "kjuo958" poslao je poruke na nalog Radija 021 na ovoj društvenoj mreži. On je Gorici Nikolin poručio da će "na*ebati", da je "zna sa klase", uz vulgarnu pretnju da će "pišati po njoj", što je sve propraćeno nasilnim jezikom i dodatnim diskvalifikacijama.
 
Nakon poruka, sa istog naloga pokušan je i video poziv. 
Novinarka Gorica Nikolin kaže da se zbog čitave situacije osetila nebezbedno i poniženo, zbog čega je sa svog privatnog naloga blokirala ovaj nalog kako bi bio u nemogućnosti da nastavi sa uvredama i pretnjama, što bi nju izložilo dodatnom stresu. 
 
Redakcija 021 ovaj slučaj je prijavila policiji, kontakt tački u tužilaštvu, kao i novinarskim udruženjima.
 
U međuvremenu, korisnik Instagrama sa čijeg naloga su stigle uvrede i pretnja je obrisao poruke, ali je i dalje ostao trag u vidu pokušanog video poziva. 
 
Pretnje i uvrede novinarima 021.rs učestale
 
Novinari i novinarke Medijske kuće 021 se gotovo svakodnevno susreću sa uvredama i "suptilnim" pretnjama celokupnom timu, uglavnom preko društvenih mreža ili kroz sekciju komentara na sajtu. Na takve slučajeve ne reagujemo kako ne bismo došli u situaciju da se konstantno bavimo sobom, umesto izveštavanjem od interesa za javnost.
 
U ovom slučaju, međutim, odlučili smo se na reakciju, jer je poruka bila direktna, a problem o kom je novinarka pisala pogađa i one osobe koje su od neregulisanog boravka u ateljeima stvorili uspešan privatni biznis.
 
Gorica Nikolin je višestruko nagrađivana novinarka, kojoj su i ranije bile upućivane pretnje upravo zbog tekstova objavljenih na 021.rs. 
NDNV: Pretnje novinarki Gorici Nikolin opasne
 
Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo pretnje i uvrede kojima je izložena novinarka Gorica Nikolin, pozivajući nadležne da reaguju na napade na novinare. 
 
"NDNV upozorava institucije da pretnje koleginici Gorici Nikolin shvate ozbiljno i primene zakone, jer njihovo ćutanje samo daje podsticaj onima koji bi da uzimaju zakon u svoje ruke. Upozoravamo i da su napadi na novinare izuzetno društveno opasni jer, sem pretnji pojedincu, predstavljaju i pretnju po demokratski poredak, odnosno slobode svih građana. Nekažnjivost napada na novinare predstavlja saučesništvo države sa nasilnicima i podstrek nasilju i govoru mržnje, čije posledice mogu biti katastrofalne", navodi se u saopštenju NDNV.
 
NUNS: Ovo pokazuje sa čime se novinari suočavaju na svakodnevnom nivou
 
I Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje pretnje novinarki Radija 021 i poziva Tužilaštvo da preduzme sve mere.
 
"Slučaj koleginice Nikolin pokazuje sa čime se na svakodnevnom nivou novinari i novinarke u Srbiji suočavaju i da nedovoljna reakcija nadležnih organa ohrabruje delovanje počinilaca ovakvih pretnnji i uvreda", napominju oni.
 
NUNS upozorava da je broj zabeleženih slučajeva napada, pretni i pritisaka na novinare i novinarke u proteklih nekoliko godina trocifren i poziva nadležne institucije da se ozbiljnije bave ovim pitanjem jer brine ozbiljnost pretnji koje se izriču i činjenica da procesuiranje i izrečene sankcije i dalje nemaju odvraćajući efekat. Samo u prošloj godini je bilo je NUNS je zabeležio 136 napada, pretnji i pritisaka na novinare, od čega u onlajn prostoru čak 51, podseća ovo udruženje.
 
O čemu je pisala novinarka 021.rs?
 
Novinarka Gorica Nikolin na portalu 021.rs objavila je sredinom januara tekst o tome da samo osmoro umetnika koji borave u ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi ima zaključene ugovore o zakupu. Svi ostali tu borave bez ugovora, ne plaćaju zakup, a ima i onih koji na ateljeima zarađuju.
 
Ove zvanične podatke 021.rs je dobio od Gradske uprave za imovinu pomoću zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Novinarka je podsetila i na to da je pitanje zloupotrebe atelje pokrenula i Državna revizorska institucija 2019. godine kada je kontrolisala kako Novi Sad rukovodi poslovnim prostorom u javnoj svojini. 
 
Tekst je napisan u skladu sa standardima profesije, sa više sagovornika, među kojima su i osoba koja ima ugovor o korišćenju ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i osoba koja takav ugovor nema. Predstavljeni su problemi sa kojima se suočavaju obe strane, kao i to gde nastaju problemi da bi se pitanje korišćenje prostora na spomeniku kulture konačno regulisalo. Predstavljene su obe strane priče, ali je i ukazano i na to da pojedinci svoje atelje izdaju turistima, dok drugi u njima prave žurke.
 
Priču o ateljeima i načinu na koji se koriste možete da pročitate na OVOM LINKU.

Komentari 60

  • /

    07.02.2023 21:41
    /
    Vlada
    ne pricaj neistine,
    vatrogasna stanica nije privatna organizacija da bi kupovala gradsko zemljiste.
    od skora si na telepu
  • Sima

    03.02.2023 22:59
    @Laloš
    Baš vam je neozbiljan komentar. Jeste li uopšte pročitali članak novinarke Nikolin? Jeste li videli šta ti "umetnici" rade sa lokalima? Iznajmljuju, otvaraju kafiće... Zar se tako, kako pišete, "stavlja hrana na sto"? Ali su eto u tom tegobnom životarenju imali, kako pišete, "nekoliko desetina hiljada evra" svojih sredstava da ulože?! Pa što za te pare ne kupiše lokal negde u gradu pa da budu svoji na svome? Žalosno.
  • Jerry

    03.02.2023 11:36
    Podrzavam novinarku
    Da tuzilastvo i policija uhapsi one koji prete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti