Mirović u Novom Sadu veličao Dražu Mihailovića i četnike, istakao njihovu "antifašističku ulogu"

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je novosadskoj premijeri filma "Heroji Halijarda", reditelja Radoša Bajića.
Mirović je istakao da je Pokrajinska vlada prva podržala snimanje ovog filma sa glumcima koji su ostvarili visoke umetničke domete.
"Heroji Halijarda" je ratna drama bazirana delom na istorijskom događaju.

Inspirisana je spasavanjem 508 američkih i drugih savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, koja se odigrala na improvizovanom aerodromu u selu Pranjani u podnožju Suvobora.
Akcija se odigrala uz logističku podršku Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića 1944. godine.
 
"Ovo je izuzetno umetničko ostvarenje i priča o jednoj podeljenoj srpskoj porodici u uslovima u kojima je pokret pod komandom generala Mihailovića odigrao snažnu antifašističku ulogu. Film govori i o naporima običnih ljudi da pokažu ono što je najčasnije u srpskom narodu, veru u savezništvo i veru u pobedu", izjavio je Mirović.
 
Prema njegovim rečima, snažna poruka će biti poslata preko granica naše zemlje zato što ovaj film govori o podvigu jednog naroda da u veoma teškim uslovima hrabro spasava američke pilote verujući u slobodu i savezništvo uprkos svim izazovima.
 
"To je zapravo poruka o principima na kojima živi naš narod i koji će pre ili kasnije pobediti u ovim globalnim raslojavanjima. Drago mi je što ćemo nakon serijala 'Ravna gora' imati priliku da vidimo priču o velikim herojima – generalu Mihailoviću, o Zvonku Vučkoviću, o Predragu Rakoviću, i drugima koji su se žrtvovali zbog ideja, zbog principa i zbog vrednosti o kojima govori ovaj film", rekao je Mirović.
 
Stava je da će "ovo ostvarenje postati jedna vrsta ikone savremenog srpskog filma po vrednostima, po sadržaju i po kvalitetu koji nosi".

"Ovaj film je nacionalni projekat i primer, u tehnološkom smislu, filma iz 21. veka, zato što se u njemu nalazi sve ono što je osnovna odlika holivudske produkcije", rekao je Radoš Bajić, istakavši da su prva finansijska sredstva, za realizaciju ovog projekta, dobijena od Pokrajinske vlade.

Komentari 64

  • čud

    16.10.2023 14:09
    @Drago
    "čud" ?!? Nisam čuo za "čud"...
  • Drago

    16.10.2023 08:57
    poslovica
    vuk dlaku menja al čud nikako čuli ste za ovo
  • Bg

    16.10.2023 07:11
    Ja sam obrazovan yu mainstream, znaci cetnici, ustase, saradnici okupatora i tako dalje.
    Medjutim, malo je nejasno zasto su se cetnici kao saradnici okupatora krili po sumama u okupiranoj drzavi, zasto nisu bili u gradovima zajedno sa nemcima? Takodje je malo nejasno i cudno da nije bilo bas nikakvih patriota u predratnoj Jugoslaviji koji bi se suprotstavili okupatoru, osim partizana/komunista(?)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.