Ko sve može da kupi "jeftin" stan u Novom Sadu za mlade naučnike i umetnike?

Ukupno 137 naučnika i umetnika sa Univerziteta u Novom Sadu nalazi se na konačnoj bodovnoj listi prvenstva na javnom oglasu za rešavanje stambenih potreba.
Ko sve može da kupi "jeftin" stan u Novom Sadu za mlade naučnike i umetnike?
Foto: 021.rs
Ovaj javni oglas sprovela je Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih nastavnih i naučnih radnika i umetnika Univerziteta u Novom Sadu, stavljajući na prodaju ukupno 25 stanova različite kvadrature na uglu Stanoja Stanojevića i Mileve Marić.
Upravni odbor Fondacije sada treba da objavi preliminarnu i konačnu odluku o raspodeli stanova, na osnovu najbolje rangiranih kandidata.
Na finalnoj listi je 40 kandidata koji su mlađi od 30 godina - to su asistenti, docenti i istraživači sa Fakulteta tehničkih nauka, Medicinskog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta, Naučnog instituta za prehramene tehnologije i drugih ustanova.
 
Ukupno 43 kandidata starosti od 30 do 35 godina je na listi, kao i 31 kandidat starosti od 35 do 40 godina. Budući da konkurs tako predviđa, pravo za prijavu na ovu meru imali su i iskusniji profesori, docenti i saradnici, pa je tako na konačnoj bodovnoj listi i 15 kandidata starosti od 40 do 50 godina.
 
Na konačnu listu dospelo je osmoro umetnika, svi zaposleni na Akademiji umetnosti. 
 
Sve spiskove kandidata možete da pogledate OVDE.
 
Podsetimo, na prodaju su dve garsonjere od po 29 kvadrata, osam jednosobnih stanova od 36 do 46 kvadrata, dva jednosobna dupleksa od 58 do 61 kvadrata, te 11 dvosobnih stanova od 41 do 57 kvadratnih metara. 
 
Takođe, na prodaju se daju i dva dvosobna dupleksa od 52 do 60 kvadrata.
 
Ovi stanovi prodavaće se naučnicima i umetnicima po ceni od oko 1.390 evra sa PDV po kvadratu za standardne stanove, dok će cena za dupleks stanove biti oko 1.350 evra sa PDV po kvadratu. Zgrada sa ovim stanovima je nedavno izgrađena, uz zakašnjenje zbog tehničkih poteškoća koje su imali izvođači.
 
Cilj izgradnje stanova za mlade naučnike i umetnike je namera Univerziteta u Novom Sadu da zaustavi "evidentno prisutan odlazak mladih istraživača, naučnih radnika i nastavnika (tzv. odliv mozgova)".
Slični stanovi, samo u vidu velikih stambenih kompleksa, grade se i prodaju u Novom Sadu po povlašćenim cenama i pripadnicima snaga bezbednosti.

Razlika je u činjenici da su stanovi za bezbednjake do sada prodavani po ceni od najviše 500 evra po kvadratu, dok je cena kvadrata za naučnike i umetnike skoro tri puta veća.
 
Doduše, Vlada Srbije je početkom leta odlučila da izmeni akt koji reguliše maksimalnu cenu kvadrata za bezbednjake, te će se cena ubuduće formirati na osnovu mišljenja komisije Vlade Srbije. Ona neće biti ograničena na 500 evra po kvadratu zbog vidne inflacije.
  • Neko iz mase

    20.10.2023 15:27
    A medicinari?
    A šta je s medicinarima?
    Prošla korona,ko ih ....?
  • Milan

    19.10.2023 21:55
    А остали? 3000 евра, ваљда?
    Остајем без текста.
  • Босиљка

    19.10.2023 19:34
    Боримо се за Равноправност Полова али се не боримо за Равноправност Посла,радник Чистоће не заслужује стан што ради на отвореном по киши,ветру,снегу,сунцу

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti