Valter Raudales za 021.rs: Kapitalizam društvu vraća potpuno individualistički stav

Univerzitet u Novom Sadu će juna 2025. godine biti domaćin Kongresa Amerikanista Južne, Srednje i Severne Amerike.
Valter Raudales za 021.rs: Kapitalizam društvu vraća potpuno individualistički stav
Foto: 021.rs

Tim povodom, predsednik Permanentnog odbora Kongresa Valter Raudales iz Salvadora za 021.rs kaže da je važna okosnica kongresa razmena znanja između regiona. 

"Različite države Latinske Amerike prolaze kroz procese promena identiteta koje ste već doživeli u Srbiji. Zato je za nas vrlo interesantno da saznamo kako su se ti procesi odvijali. Ali takođe je važan i akademski razvoj. Univerzitet u Novom Sadu je veoma poznat i cenjen na akademskom i intelektualnom nivou. Za nas je izazov da učimo i razmenjujemo isksutva sa ovdašnjim stručnjacima", ističe Raudales. 

Kongres ICA2025 obuhvata 29 tematskih oblasti vezanih za istraživanja Severne, Srednje i Južne Amerke. Sve društvene ekonomske, političke i druge fenomene proučavaju profesori, naučnici i istraživači univerziteta širom sveta.
 
Kada je reč o Americi, svi ti fenomeni se proučavaju kroz različite discipline i na ovom kongresu biće predstavljena istraživanja nastala tokom poslednje tri godine (između dva kongresa).
 
Predsednik permanentnog odbora Kongresa Valter Raudales je rođen u Hondurasu, a živi u Salvadoru. On je profesionalni novinar, pisac i univerzitetski profesor. Direktor je lista "El Indepediente" i autor više knjiga, romana i zbirki priča.
Jedan od izazova koji se pominje je i takozvani kognitivni kapitalizam. O ovom pravcu kapitalizma mogu se čuti i dosta pozitivne stvari uglavnom iz neoliberalnog ugla.
 
Na pitanje kako kognitivni kapitalizam utiče na manuelnu radnu snagu i, uopšte, na preraspodelu bogatstva na nivou jedne države, a kako na odnos "bogatih i siromašnih nacija", Raudales kaže da se u Latinskoj Americi kao raznolikom regionu odvijaju različiti ekonomski i politički procesi, ali da je jedan zajednički svima.
 
"To je da pod uticajem digitalne ere ulazimo u fazu gde individualizam potiskuje i skriva kolektivne procese. Zemlje, dakle, idu unazad od kooperativnog razvoja zajednica. Kapitalizam ne napreduje samo na ekonomskom nivou, već i na kognitivnom, u smislu da društvu vraća potpuno individualistički stav, bez davanja važnosti drugom i drugačijem", objašnjava sagovornik 021.rs.
 
Ljudski život je, ocenjuje on, sada usmeren na ekran i mobilni uređaj, a nije u službi pomoći drugima.
 
"U tom smislu sve zemlje Amerike i zemlje uopšte prolaze kroz složene procese, pre svega na obrazovnom nivou. Niko više nije u stanju da pročita celu stranicu ili pasus, već se život svodi na 140 karaktera na Tviteru. Na Kongresu će biti predstavljeni i neki radovi koji se bave ovom temom, posebno na specifičnim mestima i u specifičnim zemljama", ocenjuje predsednik permanentnog odbora Kongresa.
 
 
Na pitanje kako vidi uticaj novog argentinskog predsednika Havijera Mileia na region, Raudales kaže da Milei promoviše slobodu iznad svega, bez obzira na prava drugih.
 
"To je gotovo primitivni kapitalizam i, nažalost, zemlje poput Salvadora se kreću u tom pravcu. Postoji nova vrsta ovakvih ličnosti koje uz pomoć novih tehnologija, zloupotrebljavajući sve društvene mreže, uspevaju da privuku pažnju velikog dela populacije koja ih bira. Ali, kada ih biraju, pretvaraju svoj način upravljanja u proces potpune privatizacije, potpunog kapitalizma gde drugi ne postoje", smatra on.
 
Naš sagovornik dodaje da se o ovim procesima već rade studije koje uključuju razmišljanja o tehnologiji, drugosti, desnici i levici, o tome kako je drugost zanemarena zbog novih tehnologija.
 
"Same tehnologije, naravno, nisu ni dobre ni loše. Dakle tehnologija je alat, ali važno je u čijim rukama je taj alat. Tako da, ako je ceo jedan tehnološki proces u rukama onih koji vide svet kao poredak u kom drugi nisu bitni, onda dolazi haos", kaže Raudales. 
 
S druge stane, imamo aktuelnu vlast u Čileu, koja je probudila brojne nade kod levičara širom sveta i koja je pokušala da ukine ustav diktatora Augusta Pinočea i zameni ga daleko progresivnijim. Na pitanje da li je ova politička postava kontrateža neoliberalizmu kakav promoviše Milei ili je samo privid levice, Raudales kaže da ne bi baš čileansku vlast nazvao levičarskom.
 
"To je svetonazor gde pravda, jednakost i ravnopravnost imaju smisao. Ne bih rekao da je levica kao takva. To je zanimljiv novi, mlad proces, ali ih neke njihove pozicije udaljavaju od prave levice. Po bojama, rekli bismo da čileanski predsednik Gabrijel Borić nije 'crven', već 'nežno roze'. Dakle, u levici kolektivno mora imati važnost, a ne samo da se svodi na subvencije, već mora biti politika koja je fundamentalno, na primer, za radničku klasu, za najsiromašnije, da se strukturni projekti zasnivaju na tome", smatra sagovornik 021.rs.
 
On dodaje, ipak, da u Čileu i drugim zemljama Latinske Amerike postoje različite nijanse levice.
 
"Jedna je Lopes Obrador u Meksiku koji je povratio državnu imovinu i javna dobra, kao što je na primer nafta. On je izgradio železničke pruge u nekad neprohodnim džunglama. Ta vrsta levice se vrlo razlikuje od Borićeve, koja je čak bila i poražena u izboru novog ustava. Dakle, Latinska Amerika je veoma raznolika i svaka država se mora posmatrati u svojoj specifičnosti", naglašava Raudales.
Kao neko ko je aktivan u medijima u Latinskoj Americi, a i direktor jednog lista, Raudales situaciju na medijskoj sceni u ovom delu sveta ocenjuje kao igru moći, što se ne razlikuje toliko od stanja na Balkanu gde će iduće godine sa istraživačima i naučnicima razmenjivati iskustva.
 
U njegovoj knjizi "Kontramoć: Komunikacija između isključenih", za izučavanje fenomena medija Raudales ističe vlasništvo - svako proučavanje medija mora poći od vlasnika, jer je on taj koji određuje pokrivenost i ostale principe.
 
"U Salvadoru i zemljama Latinske Amerike koje poznajem, mediji imaju važnu moć. Ja govorim o pet vrsta moći - finansijska moć, medijska moć i politička koja uključuje zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Postoje zemlje u kojima je svih pet moći u istim rukama, odnosno finansijska moć je vlasnik medija, a vlasnik medija je takođe i predsednik republike, kontroliše državu. Tako da medije treba razumeti iz logike moći. Na primer, u Salvadoru, novi predsednik je počeo da prisvaja sve medije, sve dok nije zatvoren krug gde su alternativni mediji ostali na periferiji, sa veoma malim uticajem na društvenim mrežama. Zatvaraju ti prostore, zatvaraju ti mogućnost oglašavanja, a čak ti zatvaraju i pristup izvorima", zaključuje Valter Raudales.
  • Mako

    22.03.2024 06:41
    Mako
    Imali smo ga za vreme monarhije i sada,oba puta nas je unistio.
  • Nik

    21.03.2024 20:16
    Zanimljiva opažanja sa drugog kraja sveta. Na kraju kao da je opisao naše društvo. Ipak, treba voditi računa da postoje samo društveni sistemi koji se prirodno razvijaju i eksperimenti, koji uvek donose poremećaje u funkcionisanju privrede. Ne postoji kapitalizam. To je Marks izmislio kao suprotnost njegovom izmišljenom komunizmu. Ne može se na taj način uređivati društvo, jer ni jedan čovek ili ministarstvo ne može zameniti prirodno usklađivanje miliona interesa.
  • Nwanko Kanu

    21.03.2024 19:24
    Toliko je pravedno da iz komunistickih drzava beze ili su bezali u kapitalisticke, valjda jer im je dosta toliko dobrog zivota ili mozda da sire tu dobrotu i blagostanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti