Voda najskuplja u Novom Sadu

Novosađani plaćaju ubedljivo najvišu cenu vode u zemlji, dok je cena grejanja veća samo u Zaječaru.
Novosađani plaćaju ubedljivo najvišu cenu vode u zemlji, dok je cena grejanja veća samo u Zaječaru.

I dok u Novom Sadu mesečno za vodu po kubnom metru treba izdvojiti 87 dinara mesečno, u Nišu voda i kanalizacija koštaju duplo manje, u Beogradu i Kragujevcu 52, a u Subotici 75 dinara.

Obrazlažući visoku cenu vode u Novom Sadu, u gradskom Vodovodu tvrde da je reč o realnoj ceni koja omogućava funkcionisanje sistema, a da se onim nižim kupuje socijalni mir. U novosadskom Vodovodu kažu za "Blic" da građani za taj novac sigurno dobijaju ono što su platili, što nije slučaj u brojnim drugim gradovovima koji često ostaju bez vode.

Kada je reč o ceni grejanja, ona je u Novom Sadu 93 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora, i neznatno je viša od beogradske, gde za greajanje po kvadratu treba izdvojiti 90 dinara. Ipak, najskuplju cenu plaćaju Zaječarci - 107,5 dinara po metru kvadratnom.

Fiksni deo koji Subotičani plaćaju tokom cele godine je 27 dinara mesečno, dok tokom grejne sezone plaćaju i variajbilni deo od četiri i po dinara po kilovat-času. U Nišu je grejanje bezmalo 20 dinara jeftinije, dok je u poređenju s Kragujevcom, grejanje stana od 50 kvadrata u Novom Sadu godišnje skuplje za čak 18.000 dinara.

U "Novosadskoj toplani" kažu da ni ovakva cena grejanja u gradu nije na ekonomskom nivou, te da imaju najsloženiji i najmoderniji sistem daljinskog grejanja u regionu. Ističu da troškovi energenata čine više od 80 odsto ukupnih troškova preduzeća, te da su jedini uspeli da izmire najveći deo dugovanjaa prema "Srbijagasu".

  • ljuba

    21.12.2012 16:54
    enormna potrosnja vode
    Postovani,

    Verovatno ovo sto se dogadja nama stanarima u zgradu u ulici Svetislava Kasapinovica 35,verovatno nije usamljan primer.Naime,za prosli mesec stanari,nas oko 90 u oko pedesetak stanova,navodno smo utrosili 699 m3,odnosno 11,86 m3po clanu domacinstva.Ovo je prosto nemoguce i zaista neznamo sta da radimo.Predsednik skupstine, nista ne preduzima,samo na oglasnoj tabli napise da potrosnja velika.Ovliko vode mi sigurno nismo potrosili,jer je to prosto nemoguce.Vodomer se sigurno ne ocitava,jer je sahta u kome se nalazi vodomer pun vode.Bio je pun vode i letos kada je bila ova nevidjena susa.Predsednik,kaze da je to podzemna voda,sto je cista glupost,odkud letos podzemna voda kada je Dunav skoro bio presusio.Verovatno je vodovodna cev negde pukla a i vodovod odoka odredjuje potrosnju,cemu se mora stati na kraj.Milimo nadlezne iz vodovoda da na ovoj lokaciji isptaju cevi i ispravnost vodomera.
  • stanovnik

    16.01.2012 16:07
    Gradska vlada vole ciste stanovnike
    Pa sta za vodu samo toliko, uzas, koliko kosta gradska topla voda da li neko moze da pokaze nama polupismenima kako se izvode te racunice vode, tople hladne, grejanja i gasa, cistoce zemljista i vazduha. Ali moje gledanje je da je politika ocuvanja nase nacije sto losije obrazovanje, sto vise nepismenih, sto vece suzavanje informacija i to oni pravih koje treba da znaju gradjani, sto vise nepismenih na vlasti mislim poslusnika, sto veci parlament, sto duze odrzavanje politicara kao najunosnije i najvrednovanije profesije, sto manje rada, sve od danas do sutra bez sistema i strategije. Politicarima odgovara i jedino njima, drzava bez sistema, a otrcana parola im je sve zbog gradjana. Ali ja ipak mislim da ovih susnih godina najbolje radi Vojvodinavode, prosto nema stolica za sluzbenike? I sta sad najteze je menjati one koji su uvek ziveli na tudjem.....
  • Peca

    16.01.2012 15:34
    @Zli
    Nemam nista protiv tvojih proracuna, mada nisi dobro podelio i nisi uracunao PDV od 8% ali sam se potrudio i razumeo. Samo mi nije jasno gde sam ja to napisao da je litar vode 87 din. Napisao sam " oko 95 din sa PDV-om veoma visoka" a koliko mi je poznato vodovod jos nikada nije prodavao vodu na litar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti