Doktorant s tri diplome nosi džakove

Da je odliv mozgova iz naše zemlje i dalje reka bez povratka, svedoči i slučaj Dejana Jovanova, doktoranta sociologije na Univerzitetu u Strazburu.
Da je odliv mozgova iz naše zemlje i dalje reka bez povratka, svedoči i slučaj Dejana Jovanova, doktoranta sociologije na Univerzitetu u Strazburu. Bez pomoći države, u Francuskoj je stekao tri master diplome – iz političkih nauka, sociologije i pravnih studija.

Pre tri godine upisao je doktorat i do kraja ove akademske godine planira da doktorira. Postao je najuspešniji od oko 60 doktoranata društvenih nauka u Strazburu, a izdržava se tako što povremeno nosi džakove i radi po restoranima. Sociologiju je diplomirao u Novom Sadu 2006. godine, a da bi otišao na postdiplomske studije njegovi roditelji, iako podstanari u Novom Sadu, odlučili su da podignu kredit i uz pomoć prijatelja da mu omoguće dalje školovanje.

Po završetku prvih master studija iz oblasti društvenopolitičkih nauka, Dejan je želeo odmah da upiše doktorat, ali su mu profesori predložili da upiše još jedan master, iz oblasti politike Evropske unije, što je takođe završio. U međuvremenu, dobio je obećanje iz Srbije da će mu pomoći da završi doktorske studije iz sociologije, ali je sve i dalje na nivou obećanja, iako je proglašen za najuspešnijeg među 60 doktoranata društvenih nauka u Strazburu.

"Roditelji nisu u stanju da me finansiraju, prinuđen sam da radim svakakve poslove da bih preživeo. Uglavnom u restoranima perem sudove, a nosim i džakove, pošto mi je za smeštaj mesečno potrebno najmanje 800 evra.Osim toga, svakog septembra, kada obnavljam zahtev za izdavanje boravišne dozvole, moram da prikažem da imam dovoljno novca da se izdržavam tokom školske godine", kaže Jovanov za "Blic".

On je kao jedini predstavnik s područja Srbije stažirao u Savetu Evrope, govori tri svetska jezika i razvija sjajnu akademsku karijeru. O povratku u Srbiju odgovara vrlo rezervisano. "Uprkos finansijskim problemima, plan mi je da doktoriram. Gde će me put kasnije odvesti, ne mogu da predvidim. Verovatno gde neko ceni pošten i kvalitetan rad, a koliko je to blizu Srbije, neka drugi procene", kaže Jovanov.

  • 07.06.2012 11:59
    Svaka čast momku i želim mu da ostvari sve o čemu sanja i mašta!

    Imam rođaka koji je završio težak fakultet ovde u Novom Sadu, to je bilo onih najgorih devedesetih, teško su živeli, a on je radio šta je stigao da bi se iškolovao. Završio je i diplomirao sa desetkom,(nije imao para da kupi diplomu), odlično govori engleski, a sve to u ovoj državi nije dovoljno da bi jedan mlad , obrazovan čovek pun znanja i izgrađen kroz rad dobio posao u struci. Nekoliko puta je "zamalo" uspeo na konkursima, ali se kasnije ispostavilo da je sin nekog direktora ili političkog "druga" bio za dlaku bolji.
    Opet je radio šta je stigao, ali sad sa diplomom.
    Sve to mu je dojadilo, uspeo je da nađe posao van naših granica, uspešan je i napreduje.
    A država još uvek kuka zbog "odliva mozgova"
    Koje licemerje!
  • Сима

    13.01.2012 09:54
    Није тешко пљунути завичај
    Г. Јованов, Србија вам је обезбедила више-мање бесплатно основно студирање, није мало. Зар очекујете да вам неко финансира школовање у иностранству, да би сте се вероватно, избор је ваш, на крају и запослили у иностранству? Иначе ваш мастер из "области политике Европске уније" неодољиво подсећа на диплому из студија марксизма својевремено код нас, који су постојали из идеолошких разлога а не из било каквих научних. Желим вам и мастер из области "Бирократија Европске уније и њени спектакуларни трошкови". Сумњам да сте сте наносали џакова али и ако је тако у ЕУ се рад дебело цени па сам сигуран да немате разлога за незадовољство. Неко злонамеран би могао рећи да сте неспособни да у ЕУ нађете бољи посао. Али не и ја, јер ја се за вас не бојим, чим сте ви стигли до стажирања у Савету Европе, расаднику бирократије и добро плаћених бирократа.
  • MiLena

    12.01.2012 13:56
    Budimo iskreni
    Gotovo nema studenta u Francuskoj, Nemačkoj ili Engleskoj koji ne radi dok studira.
    Najbolje su plaćeni fizički poslovi, pa oni koji su adekvatne fizičke građe rade i ove poslove, jer su najisplativiji.

    Tu nije ništa čudno, sem što ovaj naš kuka i hhoće za razliku od onih stotina hiljada Engleza, Francuza i Nemaca, da njega finansira njegova država!

    Svako ko zna nešto o školovanju na u zapadnoj Evropi zna da nije tačno da je on među najboljim studentima, jer takvi svi do jednog dobijaju stipendije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti