Do posla najlakše preko FTN-a

Na tržištu rada u Novom Sadu trenutno su najtraženiji inženjeri za softver, koji se školuju na Fakultetu tehničkih nauka.
Na tržištu rada u Novom Sadu trenutno su najtraženiji inženjeri za softver, koji se školuju na Fakultetu tehničkih nauka.

Direktor Fonda za podršku investicijama u Vojvodini, Branislav Bugarski, kaže za Radio 021 da nešto više od 100 osoba koje godišnje završe programiranje na Prirodno-matematičkom i Fakultetu tehiničkih nauka, nije dovoljan za privlačenje stranih investitora.

"To za nas nije dovoljno velika referenca da bismo razgovarali o većim projektima, pošto imamo izuetno jake i kvalitetne lokalne firme, koje su u mogućnosti da apsorbuju taj broj ljudi koji dolaze s fakulteta. Za nas je to izazov za neke nove investitore koji bi mogli da svojim aktivnostima oplemene IT sektor u Novom Sadu i Vojvodini", objašnajva direktor Fonda za podršku investicijama u Vojvodini.

Naša radna snaga veoma je dobro obrazovana, ali investitori sugerišu da je potrebno da bude bolje osposobljena za posao nakon završetka fakulteta, dodaje Bugarski. "Apelujem na mlade, koji će 2012. godine završiti srednju školu ili gimnaziju, da upišu tehničke nauke. To će biti nauke budućnosti. Ne može da se desi industrijalizacija Vojvodine i Srbije ukoliko nemamo inženjere. To je nemoguća misija. A dok se fakultet završi, to je period od četiri - pet godina, verujte mi, desiće se dramatične promene na tržištu radne snage u Srbiji", ocenjuje Bugarski.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, programeri sa sedmim stepenom stručne spreme na posao čekaju oko tri meseca, što je četiri puta manje od proseka. (D.S.)

  • nekad

    17.01.2012 21:05
    Nekad je FTN bio fakultet koji vredi. Odavno on to nije, sa porodičnim katedrama, 3000 eur za mesto docenta, isterivanjem svih predavača koji znaju nauku ali su nepotkupljivi, sa političkim spletkama i podmetačinama, politikantima koji su istovremeno i partijski funkcioneri, predavači i vlasnici firmi koje rade posao koje dobiju zahvaljujući statusu na fakultetu... Kvalitet kadra koji izlazi sa FTN je očajan. Uzgred, FTN nema "softverske inženjere", ima posrnuli i nikad završeni "računarski odsek" o čijim tragičnim predavačima ne treba trošiti reči.
  • Gradjevinac

    17.01.2012 19:25
    @Tiristor - @Spam
    Ne finansira FTN izgradnju zgrade pored Bajica, vec Evropska investiciona banka - citaj "kredit". Ko zna u sta FTN ulaze novac...
  • Tiristor

    17.01.2012 12:36
    @Spam
    Sve što pišeš je manje više tačno. Što se firmi tiče, i ti i ja znamo da potcenjuju radnu snagu i da su zato uspešni, bez obzira na to što svi ti radnici imaju daleko bolji standard od svih ostalih. Ali stvarno, svaka čast za postignuto. Ne znam koji je odnos njih i FTN-a. Što se kantine i lokala tiče, bivših Savezovaca koji su "kadrovi" i svega ostalog, i to se manje više sve zna. Uprkos svemu tome, FTN gura, gradi novi objekat pored doma Bajić, uskoro počinje sa rušenjem TMD-a i izgradnjom onog čuda i ako ništa, umeju da naprave i privuku pare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti