Novosadska opozicija izlazi na izbore, uskoro odluka o koaliciji i kolonama

Najveći broj novosadskih opozicionih stranaka i pokreta doneo je odluku o učestvovanju na lokalnim izborima 2. juna.
Novosadska opozicija izlazi na izbore, uskoro odluka o koaliciji i kolonama
Foto: 021.rs
Ostalo je da se odluči o obliku nastupa, odnosno da li će se opozicija udružiti u jednu kolonu ili će na izbore izaći sa više lista.
 
Izlazak na izbore u vojvođanskoj prestonici najavili su Zajedno, Bravo, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, Pokret Srce, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine - Vojvođani, udruženje "Budi heroj" Miše Bačulova, te još neke stranke i pokreti.
Stranka slobode i pravde treba da donese konačnu odluku, ali je, prema saznanjima 021.rs, gradski odbor za izlazak na izbore. 
 
Pitanje je i da li će biti organizovana jedna velika opoziciona kolona, sastavljena od "Srbije protiv nasilja" i drugih lokalnih pokreta, ili će biti formirano više kolona. Ostaje da se vidi šta će biti sa kolonom koju je su već počeli da formiraju Zajedno i Bravo, zbog ranijih priča o bojkotu izbora, a kojoj su se pridružile i neki drugi pokreti.
Enigma za opoziciju ostaje i LSV, koja je promenila rukovodstvo i donela odluke o nesaradnji sa Srpskom naprednom strankom, sa kojom su učestvovali u vlasti u Novom Sadu od 2016. 
 
Premda je LSV otvorena za razgovore o zajedničkom učešću na izborima, među lokalnom opozicijom postoji otklon, upravo zbog višegodišnje saradnje sa SNS-om. Nasuprot tome, ukoliko bi LSV mogao ponovo da dopre do 5.000 glasova u Novom Sadu, koliko su dobili na pokrajinskim izborima u decembru, to bi moglo da bude od značaja za opoziciju. 
 
Saznanja 021.rs su da će ova pitanja biti razrešena u naredna 24 sata, jer ove nedelje treba da se počne sa prikupljanjem potpisa podrške i nema puno vremena za pregovore. 

U naredna dva dana biće rešeno i pitanje učešća desnice na izborima u Novom Sadu, prvenstveno koalicije NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije. Narodna stranka, Dveri i drugi manji pokreti su već doneli odluku da idu na izbore u Novom Sadu ili su pred takvom odlukom.

  • Jelica

    22.04.2024 20:57
    @Zoki
    Ima promene vlasti bez Lige. Liga je ispod cenzusa svojom zaslugom. Neka ide u "komunalnu" koaliciju sa SNS. Interesna grupacija LSV-Vojvođani. Nema program i ideologiju.
  • Zoki

    22.04.2024 19:19
    Bez lige nema promene vlasti u Novom Sadu ,tako je bilo devedesetih ,tako je i sada .A ovi što miniraju su bogovi koji žele da razjedine opozicione glasove .Samo Voša ,samo Novi Sad
  • Vlajko

    22.04.2024 15:48
    @!
    e pa majstore, nemam ja šta koga da pitam, brojevi i liste govore sami za sebe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.