Jevrejska opština traži pomirenje Grada i Crkve

Predsednik Jevrejske opštine Novog Sada Goran Levi usprotivio se održavanju dve komemoracije povodom 70 godina od Racije i založio se za saradnju Grada i Srpske pravoslavne crkve.
Predsednik Jevrejske opštine Novog Sada Goran Levi usprotivio se održavanju dve komemoracije povodom 70 godina od Racije i založio se za saradnju Grada i Srpske pravoslavne crkve.

"Novosadska Jevrejska opština bila je inicijator i ove godine, biće i dogodine, a bila je i lane: da na Kej žrtava racije izađemo zajedno i dokažemo koliko je jaka ta snaga, da održimo pravi pomen svim žrtvama", rekao je Levi za "Dnevnik".

Grad će na Kej žrtava racije izaći 21. januara. Eparhija bačka će pomen povodom obeležavanja 70 godina od Novosadske racije održati 23. januara u podne kod spomenika "Porodica", dok će dan ranije prirediti program u Srpskom narodnom pozorištu (19 časova) povodom obeležavanja sedam decenija Racije u Bačkoj. Jevreji će poštu stradalima odati oba puta.

Goran Levi je naveo da je kontaktirao vladiku Irineja i Grad, ali da nisu uspostavili trajni kontakt. On kaže da ne zna koji su razlozi što Grad i vladika ne izlaze zajedno. "Kao predsednik Jevrejske opštine moram reći da je u Raciji ubijeno najviše Jevreja i željan sam, i insistiram, da se izlazak objedini. Povodom 70 godina od Racije na reku bi izašao velik broj Novosađana, na isto mesto, u isto vreme. To bi bio pravi pomen", smatra Levi.

Eparhija je saopštila da neće praviti nikakav zajednički program sa aktuelnom gradskom vlašću zbog necivilizovanog i anticrkvenog ponašanja gradonačelnika i njegovog tima povodom Racije prošle godine. Predstavnik Srpske pravoslavne crkve protonamesnik Vladan Simić se nije pojavio na zakazanom sastanku u Gradskoj kući, na kom su trebali da budu definisani detalji izlaska na Kej zakazanog za 21. januar, dok je iz Eparhije kasnije saopšteno da nisu dobili nikakav pismeni poziv niti je bilo ko iz Eparhije bačke znao da će se taj sastanak održati.

Prošle godine su Grad i Srpska pravoslavna crkva pomen žrtvama fašističkog terora takođe održale odvojeno. Kako su predstavnici Crkve naveli u svom saopštenju, na taj korak su se odlučili zbog "nepoštovanja dogovora o načinu molitvenog obeležavanja, prećutnog ukidanja Komisije za obeležavanje i učestalog jednostranog menjanja datuma podsećanja na Novosadsku raciju".

Memorijalno društvo "Racija 1942" objavilo je nedavno spisak na kom su imena 2.323 civila koje su likvidirali mađarski fašisti tokom zloglasne vojne akcije "Novosadska racija", izvedene januara 1942. godine. Spisak nije konačan i Društvo će nastaviti istraživanja dok se ne utvrdi barem približan broj likvidiranih. Prema ranijim podacima mađarskih vojnih krugova, januarska racija 1942. godine koju su mađarski fašisti izveli u 15 vojvođanskih mesta i sela, uključujući i Novi Sad, odnela je najmanje 12.763 žrtve.

  • Svoj čovek

    16.01.2012 20:22
    Počinjem da umišljam da sam medicinski fenomen: imam jednu jedinu gangliju, a crkva mi ide na obe!
  • Брана

    16.01.2012 08:02
    Нека цвета хиљаду мурала
    Каква незахвалност цркве! Град им онако дивно ослика мурал на зиду одмах до владикиног двора - десет метара црно стоврење, две главе, копита - ма, милина. А они овако враћају граду, срамота.
  • Doka

    16.01.2012 08:00
    Opet se javlja ovaj Sale koji bi isto učinio, samo da mu se ukaže prilika. Strašno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti