Slobodan Tišma dobio NIN-ovu nagradu

Slobodan Tišma dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Bernardijeva soba".

Slobodan Tišma dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Bernardijeva soba".

To delo izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocima, a izdvojilo se osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti, piše u obrazloženju žirija.

Od 106 dela koja su bila u konkurenciji, u najuži izbor ušlo je šest romana. Osim Tišminove "Bernardijeve sobe" to su "Majn Kampf" Svetislava Basare, "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića, "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića, "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca i "Kontrolni punkt" Davida Albaharija. Trojica kandidata: Albahari, Čolanović i Basara su već jednom dobili ovo priznanje koje se dodeljuje od 1954. godine.

Slobodan Tišma objavio je objavio knjige poezije "Marinizmi" (Ruža lutanja, 1995) i "Vrt kao to" (Ruža lutanja, 1997) i "Urvidek" (2005), za koju je dobio nagradu Stevan Sremac. U književnim časopisima povremeno je objavljivao dnevničke zapise pod nazivom "Bluz dajari". Godine 2009, za izdavačku kuću Laguna, objavljuje roman "Kvatro stađioni", za koji 2010. dobija nagradu "Biljana Jovanović". U izdanju Kulturnog centra Novog Sada 2001. godine objavljen mu je roman "Bernardijeva soba".

  • Брана

    17.01.2012 08:54
    @Osmi sekretar SKOJA
    Г. Осми, мислим да нисте разумели, награду је добио г. Тишма, не Ви. Јесте мало непријатно.
  • Frau Cvechkenmajer

    17.01.2012 08:36
    Sve chestitke gospodinu poetskog senzibiliteta,jednom od omiljenih studenata ingenioznog prof.Sretena Marica, Slobodanu Tishmi. Jos jedna dika Novog Sada je dobila svoju potvrdu da je Vojvodina i Novi Sad, stanje duha a ne teritorijalna kategorija.
  • 17.01.2012 08:11
    Najlepsa vest ovih dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti