Skupština Vojvodine usvojila Deklaraciju o osudi zločina nad svim narodima

Poslanici Skupštine Vojvodine jednoglasno su danas usvojili Deklaraciju o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji.
Poslanici Skupštine Vojvodine jednoglasno su danas usvojili Deklaraciju o osudi zločina nad pripadnicima svih naroda u bivšoj Jugoslaviji.

Iako je tokom zasedanja bilo oprečnih stavova po pitanju teksta deklaracije, poslanici svih partija na kraju su je podržali i izrazili zadovoljstvo što je postignut konsenzus.

Poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine zatražili su prošle nedelje da se održi vanredna sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj bi bila usvojena deklaracija o osudi zločina nad pripadnicima srpskog naroda. Nakon razgovora sa strankama vladajuće koalicije dogovoreno da se u tekst deklaracije uvrsti i osuda zločina nad ostalim narodima.

Predsednik poslaničke grupe Srpske napredne stranke Igor Mirović ponovio je danas da je Deklaracija vid protesta zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, optuženih za zločine nad Srbima.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da ta stranka nije konsultovana prilikom izrade finalnog teksta Deklaracije, ali je bez obzira na to odlučila da podrži njeno izglasavanje.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je juče da je Deklaracija dopunjena osudom zločina nad drugim narodima, jer zločin ne sme da bude obojen.

U Deklaraciji se pozivaju sve relevantne institucije i pojedinci u Srbiji i okruženju da osude zločine počinjene nad Srbima, odnosno navodi se da Skupština Vojvodine pruža podršku svim državnim organima i institucijama u čijoj je nadležnosti istraga zločina.

  • sramota

    14.12.2012 21:01
    od
    skupstine
  • Bratislav Sestrislavić

    14.12.2012 19:55
    Ništa drugo
    Bogojavljenska vodi... Pardon, rezolucija.
  • Deks

    14.12.2012 17:51
    Dosta više sa neprijateljstvom prema susedima
    Ova Deklaracija usvojena je isključivo kao reakcija na presude Haškog Suda i kao građanin Vojvodine ogorčen sam takvim postupkom Skupštine, tim više što me takav ton podseća na već viđenu retoriku iz 90-ih godina. Nije posao gospode vojvođanskih poslanika da odlučuju da li je neka presuda u Hagu bila pravedna ili ne, to je međunarodna pravosudna institucija i njene odluke se moraju poštovati.To što oni privatno misle da je neko kriv ništa ne znači jer Sud mora da radi po zakonu i na osnovu dokaza a ne na osnovu nečijih privatnih mišljenja. Ogorčen sam što Skupština Vojvodine na ovaj način svađa građane Vojvodine sa građanima Hrvatske jer ako su Vojvođani pružili gostoprimstvo izbeglicama ne znači da su prihvatili njihovu retoriku i politiku koja je početkom 90-ih želela da napravi posebnu državu na tlu Hrvatske. Glumac Boris Isaković je lepo rekao u Zagrebu da je "dosta više od političara" što pokušavaju da zavade građane!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti