Zašto je Novi Sad još uvek bez azila za lutalice?

Iako je objekat prihvatilišta za napuštene životinje u Novom Sadu po planu trebalo da bude gotov do decembra 2011. godine, radovi na izgradnji azila još uvek traju.
Iako je objekat prihvatilišta za napuštene životinje u Novom Sadu po planu trebalo da bude gotov do decembra 2011. godine, radovi na izgradnji azila još uvek traju.

Kako za 021 kažu u Zavodu za izgradnju grada, glavni razlog za kašnjenje je nesinhronizovanost svih potrebnih aktivnosti, kao i opredeljenje bivšeg rukovodstva da radove izvodi fazno.

Naime, bivši gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je još 15. septembra 2011. godine u društvu savetnice pokrajinskog premijera Jelene Balašević svečano obišao gradilište u blizini Rafinerije i najavio da je rok za završetak izgradnje 75 kalendarskih dana. Vrednost posla je bila 5.757.600 dinara, a za izvođača radova izabrano je GP "Graditelj NS" iz Novog Sada.

"Najpre su morali biti izvedeni radovi na pripremi terena za izgradnju planiranih sadržaja, jer se radilo o močvarnom zemljištu koje je bilo potrebno očistiti i zatim izvršiti nivelaciju terena adekvatnom metodom i materijalom. Nakon toga, umesto da se počne sa izgradnjom celokupnog kompleksa prihvatilišta sa svim potrebnim sadržajima, započelo se sa izgradnjom prve faze koja obuhvata izgradnju 120 boksova, opremanje objekata potrebnim instalacijama, popločavanje okolnog prostora i postavljanje ograde", ocenjuju u ZIG-u.

Zavod za izgradnju grada je 20. marta 2012. godine pokrenuo drugu fazu postupka javne nabavke za radove na izgradnji prihvatilišta i poslao pozive na 6 adresa ponuđača koji su se kvalifikovali za izgradnju boksova za životinje.

25 miliona dinara za 120 boksova

Posao je na kraju dobio "Slovan progres" D.O.O. iz Selenče sklopljen je ugovor br.12-669-12/7 u aprilu 2012. godine za izvođenje radova čija je ugovorena vrednost 25.247.968 dinara. Ugovorom je obuhvaćena izgradnja 12 objekata sa po deset boksova, koji su grupisani u dva trakta po 6, što bi omogućilo prihvatanje 300 pasa.

Početkom jula 2012. godine, "Slovan progres" je završio ugovorene radove, ali je tada rukovodstvo ZIG-a odlučilo da potpiše nove ugovore za dodatne radove (izgradnju hidrantske mreže sa priključcima), koji su proistekli usled "izmena projekta nastalih nakon izvršene revizije projektne dokumentacije" i na zahtev protivpožarne zaštite MUP-a Srbije.

"I ovi dodatni radovi su završeni, ali je postalo evidentno da prihvatilište ne može da počne sa radom dok se ne izvrši nabavka i postavljanje kontejnera za boravak i rad zaposlenih, dok se ne uredi prostor za istrčavanje pasa i ne obezbedi  pristup-prelaz preko kanala sa Puta Šajkaškog odreda", kažu za 021 u Zavodu za izdradnju grada.

Novi korak napravljen je tek 20. novembra prošle godine, kada su rebalansom budžeta obezbeđena sredstva za ovu namenu, nakon čega je sprovedena nova javna nabavka za izvođače radova, sa kojima su zaključeni ugovori o realizaciji posla koji je trenutno u završnoj fazi. Trenutno je u toku obavljanje tehničkog pregleda izgrađenih objekata, kao i izvođenje završnih radova.

U ZIG-u napominju da bi radovi trebalo da budu gotovi na proleće, dobrih godinu i po dana nakon najavljenog završetka posla. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Dr.D.

    13.03.2013 23:42
    Uf.....
    Kao stručna osoba , za ova pitanja, glava me boli od količine dezinformacija! Molila bi nadležne da odgovore na tri pitanja - prvo - Na osnovu kojih statističkih procena su napravili ( samo) 120 boksova? Kako su došli do te izabrane brojke? - Drugo: Da li su upoznati sa "Pravilnikom o prihvatilištima" koji je donet februara prošle, 2012god, i koji se u svojoj celosti na snazi?
    Treće : Da li su svesni da psi nisu "ljudi" uspravni, i visine oko 1.80-1.90cm , s obzirom da su boksovi uski a visoki.....? Zahvaljujem!
  • anonimus

    13.03.2013 23:30
    blagi užas
    nema sistema, nema znanja , sramota za grad Novi Sad , taj beton na slici onako na blic kao Goli otok ...... ovo u svetu rade institutucije a ne političari i režiseri ...... oni potpomažu finansijski .... pa to su istraživanja u svetu.... blam ..... po ovome se i vidi ko je zaista shvatio Evropu
  • Софи

    12.03.2013 11:15
    оде маст ...
    Чим је умешан Павличић , а видим сад и покрајинци од тог посла ништа бити неће .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.